Svet
11 ogledov

Vatikan oviral prijave pedofilije

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Irska televizija objavila za Vatikan obremenjujoče pismo: Ne prijavite pedofilije, zadevo bomo rešili znotraj cerkvenih zidov! Vatikan: Pismo je bilo narobe razumljeno.

Vsebina pisma iz leta 1997, ki ga je objavila irska televizija RTE, razkriva, da je Vatikan irskim duhovnikom naložil, naj suma zlorabe mladoletnih otrok ne prijavljajo policiji, piše The New York Times. Namesto tega pismo, ki ga je podpisal takratni nadškof Luciano Storero, nalaga, da se tovrstni primeri rešujejo znotraj zidov cerkve.

"Ogorčeni smo nad vsebino pisma," je za CNN povedala Margaret McGuckin, predstavnica irskega združenja žrtev zlorab duhovnikov. "Mnogi naši člani tega preprosto ne morejo sprejeti in jih je razkritje močno prizadelo." Vatikan, ki vztrajno zavrača očitke, da bi kakor koli oviral preiskovanje primerov pedofilije, je pismo označil za "narobe razumljeno".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.