Svet
1634 ogledov

Velik preobrat v bitki za ameriškega predsednika

Karikatura Donald Trump in Kamala Harris Profimedia
Kamala Harris prevzema vodstvo v anketah pred Donaldom Trumpom.

Demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je nekaj dni pred začetkom nacionalne konvencije demokratske stranke začela prevzemati vodstvo v predvolilnih anketah proti predsedniškemu kandidatu republikancev Donaldu Trumpu. Po zadnji anketi analitičnega podjetja Cook report demokratka sedaj vodi v večini ključnih držav.

V sredo objavljena anketa inštituta Monmouth ugotavlja, da bi v tem trenutku demokratko Harris podprlo 48 odstotkov ameriških volivcev, republikanca Trumpa pa 43 odstotkov.

V ponedeljek objavljena anketa raziskovalne platforme Morning Consult daje Harris 47-odstotno podporo, Trumpu pa 44-odstotno. Anketa revije Economist daje prednost Harris v razmerju 46 proti 44 odstotkom, po prejšnji četrtek objavljeni anketi agencije Reuters pa bi Harris podprlo 42, Trumpa pa 37 odstotkov vprašanih.

Trump je sicer v osmih nacionalnih anketah, objavljenih konec julija, vodil pred demokratko, ki pa je po zadnji anketi podjetja Cook začela prevzemati vodstvo v ključnih zveznih državah, potem ko že vodi v povprečju zadnjih nacionalnih anket organizacij 538 in RealClearPolitics.

Anketa Monmouth kaže na to, kaj se je spremenilo, odkar je predsednik Joe Biden julija odstopil od kampanje za ponovno izvolitev.

Navdušenje demokratskih volivcev za udeležbo na volitvah je s 46 odstotkov v juniju naraslo na 85 odstotkov, navdušenje republikancev pa je ostalo pri 71 odstotkih tudi po poskusu atentata na Trumpa.

Harris je dobila podporo mladih volivcev in tistih, ki ne podpirajo ne Bidna in ne Trumpa, ampak so si želeli nekoga novega. Trenutno je nad svojo kandidatko navdušenih 92 odstotkov demokratov, nad Trumpom pa ostaja navdušenih 85 odstotkov republikancev.

Okrog 57 odstotkov ameriških volivcev meni, da je Harris duševno in fizično sposobna opravljati položaj predsednice države, za Trumpa pa je takega mnenja le 47 odstotkov volivcev. V Bidnove sposobnosti je pred odstopom od kampanje zaupalo le 32 odstotkov volivcev.

Harris po anketi Cook vodi pred Trumpom v Michiganu, Pensilvaniji, Wisconsinu in celo Arizoni, Severni Karolini ter Georgii.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • leonardo 10:13 15.avgust 2024.

    Ja vsi mediji z našimi vred lažejo kot pes teče. Seveda ne bi smel zmagati Trump, pa bo. Vsi pobarabljeni vampirji, ki bašejo žepe z denarjem na račun norega Bidna, CIO in orožarjem, si vsekakor ne želijo Trumpa in vse ...prikaži več ankete so prirejene. Točno vedo, da ta ženska ni sposobna voditi niti svojega gospodinjstva, kako bo Ameriko? Ampak, ja, bili živi pa videli!

  • Gartner54 09:58 15.avgust 2024.

    Ne se hecat, niti do soočenja še ni prišlo, kjer bo Trump popolnoma uničil brezumno Kamelo. Volivci Kamele bodo po soočenju spregledali, da je Trump edina normalna izbira za predsednika.

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 09:54 15.avgust 2024.

    Tudi 2016 so ankete napovedovale nesporno zmago Killary Clinton, ampak je Trump vseeno zmagal, in tako bo tudi 2024 ... TRUMP TRUMP TRUMP in vsem, ki podpirate Ukro-naciste, se vam že tresejo hlače, ker bo zaprl pipo zeleni žabi.