Svet
168 ogledov

Velika izmenjava zapornikov se je pričela, iz Rusije tudi ameriški novinar

Evan Gershkovich Profimedia
Rusija je v okviru izmenjave zapornikov danes izpustila novinarja časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana, na spletni strani poroča tiskovna agencija Bloomberg, ki se sklicuje na vire blizu primeroma.

Moška, ki sta bila v Rusiji zaprta zaradi obtožb vohunjenja, ki jih ZDA zanikajo, sta po poročanju Bloomberga na poti na destinacije zunaj Rusije. ZDA in njihove zaveznice bodo Rusiji v skladu z dogovorom vrnile zapornike, ki jih imajo, so za agencijo še povedali viri.

Gershkovich je bil v Rusiji obsojen na 16 let zapora zaradi vohunjenja, Whelan pa je v Rusiji pridržan od leta 2018. Ruska agencija Ria Novosti, ki jo povzema italijanska Ansa, je predtem poročala, da je glede na podatke strani Flightradar24 v ruski eksklavi Kaliningrad pristalo letalo, ki so ga v preteklosti uporabili za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo, in sicer decembra 2022 pri izmenjavi ameriške košarkašice Brittney Griner in Viktorja Bouta, ki je bil v ZDA zaprt zaradi trgovanja z orožjem. Letalo naj bi davi vzletelo iz Moskve in se nato tja vrnilo, kdo je bil na njem, pa ni znano.

Po poročanju medijev naj bi se v teh dneh pripravljala velika izmenjava zapornikov med Zahodom in Rusijo ter Belorusijo, del katere bi lahko bila tudi v sredo v Sloveniji obsojena ruska vohuna.

V izmenjavo naj bi bila poleg Gershkovicha in Whelana med drugim vključena tudi pripadnik ruske tajne služne FSB Vadim Krasikov, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019, ter nemški državljan Rico Krieger, ki je bil v Belorusiji konec junija obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 15:55 01.avgust 2024.

    A bomo rusofile tud' zamenjali? Smo vprašam...