Svet
342 ogledov

Velika zmaga za Trumpa

predvolilno soočenje biden trump zda Epa
Konservativna večina ameriškega vrhovnega sodišča je potrdila imuniteto predsednika ZDA za njegova uradna dejanja.

Gre za velik uspeh za bivšega predsednika Donalda Trumpa, ki je odločitev nemudoma pozdravil kot veliko zmago za demokracijo, poročajo ameriški mediji. Takšno odločitev je podprlo šest konservativnih članov vrhovnega sodišča. Ločeno manjšinsko mnenje pa so podale tri liberalne sodnice, ki so posvarile, da je večina danes ogrozila ameriško demokracijo.

Kot je posvarila sodnica Sonia Sotomayor, lahko predsednik sedaj teoretično kot uradno dejanje ukaže usmrtitev političnega nasprotnika in bo imun pred kazenskim pregonom.

Pravni analitiki po drugi strani opozarjajo, da gre za pretiravanje in da bodo sodišča v tako drastičnih primerih zagotovo posredovala, ker odločitev večine sodišča ni opredelila, kaj so uradna dejanja in kaj zasebna, za katera pa predsedniku ni priznala imunitete.

Vrhovno sodišče je odločalo v primeru pritožbe Trumpovih odvetnikov na odrekanje imunitete s strani sodišča prve stopnje in prizivnega sodišča v kazenskem pregonu posebnega tožilca Jacka Smitha, ki Trumpu očita spodnašanje izida predsedniških volitev 2020 in spodbujanje privržencev k napadu na zvezni kongres.

Odločitev šele po volitvah

Odločitev s praktičnega vidika pomeni, da se bo primer proti Trumpu sedaj zavlekel veliko čez predsedniške volitve, ki bodo v začetku novembra. Zvezna sodnica Tanya Chutkan bo morala odločiti, katera dejanja, ki jih Smith očita Trumpu, lahko ostanejo v obtožnici.

Trumpovi odvetniki se potem lahko spet pritožijo in postopek zavlečejo do njegove morebitne ponovne izvolitve, ko bi lahko odpustil posebnega tožilca in končal pregon.

Kot vse kaže, mu sicer tega niti ne bo treba storiti. Predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts je namreč v opombi k odločitvi o imuniteti zapisal, da se zvezni postopki proti Donaldu Trumpu ne morejo nadaljevati, če se vrne v Belo hišo. "V kazenskem kontekstu pravosodno ministrstvo že dolgo priznava, da delitev oblasti izključuje kazenski pregon trenutno predsedujočega predsednika," je po navedbah časnika Washington Post zapisal Roberts.

Donald Trump na sodišču | Avtor: Epa Epa

Kaj je uradno in kaj ne?

Ob tem je v odločitvi večine zapisal, da predsednik ne uživa imunitete za svoja neuradna dejanja in da vsako dejanje predsednika ni uradno dejanje. Predsednik tako menda ni nad zakonom, vendar pa je problem v tem, kdo odloča o tem, kaj je uradno in kaj ne. Sotomayor je v svojem odklonilnem mnenju zapisala, da večina s priznanjem imunitete spreminja samo institucijo predsedovanja in se norčuje iz načela, da nihče ni nad zakonom.

Republikanci navdušeni, demokrati kritični

V skladu s pričakovanji so bili republikanci navdušeni, čeprav se jim v primeru izvolitve demokratskega predsednika lahko odločitev konservativne večine maščuje. "To je velika zmaga za našo ustavo in demokracijo. PONOSEN, DA SEM AMERIČAN!," je na svojem mediju Truth Social objavil Trump.

"Upamo, da bo levica prenehala z napadi na predsednika Trumpa in ohranila demokratične norme," je sporočil kongresnik Jim Jordan in odločitev pozdravil.

Demokrati so nasprotno odločitev kritizirali - kongresnik Steve Cohen je na omrežju X zapisal, da je vrhovno sodišče republikansko in "ni sodišče ZDA".

"Donald Trump je po porazu na volitvah leta 2020 spodbudil množico, naj ovrže rezultate svobodnih in poštenih volitev. Trump že kandidira za predsednika kot obsojeni zločinec iz istega razloga, zaradi katerega je brezbrižno sedel, ko je množica nasilno napadla kongres. Misli, da je nad zakonom, in je pripravljen storiti vse, da dobi in obdrži oblast zase," pa je sporočil predvolilni štab predsednika Joeja Bidna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Jernej65 10:58 02.julij 2024.

    Teoretično bi lahko razsul pol Amerike in se mu ne bi nič zgodilo, saj pod imuniteto lahko dela kar hoče. Čuden svet demokracije. Navaden človek pa ukrade žemljo in gre v zapor.

  • Ender3 21:06 01.julij 2024.

    Te yenkije je težko razumeti še manj pa njihovo demokracijo.

  • Kmodri_ 18:30 01.julij 2024.

    Ni nujno! Dump je storil kazniva dejanja kot zasebnik!