Svet
5262 ogledov

Velike težave pri sosedih, na najbolj vroč dan ostali brez elektrike

Daljnovod, električna dobava M. Ha. Fotografija je simbolična.
Skoraj cela Črna gora, večina Dalmacije in deli BiH so danes ostali brez elektrike. Izpad elektrike na Hrvaškem in v delu BiH naj bi bil posledica izpada sistema v Črni gori, poroča portal Slobodna Dalmacija.

Brez elektrike je ostalo skoraj celotno območje Črne gore, so sporočili iz črnogorskega elektrodistribucijskega sistema (CEDIS). Kot navaja CEDIS, so današnje težave posledica izpada na črnogorski elektrodistribucijskem omrežju. Televizija Vijesti poroča, da do izpada elektrike v Črni gori ni prišlo samo na območju Pljevlja in Žabljaka.  

Brez elektrike je ostala tudi cela Bosna in Hercegovina. Dnevni avaz poroča o kaosu v Sarajevo, kjer je prenehala delovati celotna prometna signalizacija. Težave so tudi v delovanju javnega prometa. Brez elektrike so ostali tudi v Tuzli, Banja Luki, Mostarju, Zenici, Jajcu.

Srbska tiskovna agencija Tanjug navaja, da je brez elektrike velik del Albanije, med njim mesta Tirana, Drač, Elbasani. 

V Dalmaciji, ki je vezana na črnogorsko omrežje, so o izpadu elektrike poročali iz Zadra, Splita, Omiša, Makarske, Dubrovnika ter številnih otokov. Brez elektrike naj bi ostali vse do transformatorske postaje Brinje, v bližini Senja. Po poročanju 24sata.hr naj bi se sicer elektrika začela počasi vračati. S severa države naj bi poskušali poskrbeti za prenos elektrike proti jugu, poleg tega pa naj bi z vso močjo začela delati hidroelektrarna Zakučas. 

Hrvaška tiskovna agencija Hina poroča, da se tehniki iz vseh treh držav usklajujejo, da bi dorekli načrt odprave težav. Za odpravo bo namreč potrebno sodelovanje vseh treh, saj so vse tri povezane z daljnovodi in se ne morejo izolirati ena od druge. Hina še navaja, da vzrok za izpad ni še znan, ne izključujejo niti možnosti, da bi zaradi visokih temperatur poskočila poraba elektrike in v nekem trenutku povzročila kolaps sistema. V mestu Split so prebivalce pozvali, naj varčujejo z vodo, da ne bi prišlo do težav v oskrbi. 

Na Hrvaškem danes pričakujejo vrhunec vročinskega vala. Po podatkih Hrvaškega hidrometeorološkega zavoda so danes temperature v večjem delu države nad 30 °C, kot navaja Slobodna Dalmacija se temperature ponekod gibljejo okoli 40 °C.

Po poročanju 24sata.hr je zaradi izpada elektrike v Splitu prišlo do prometnega kaosa, v prazno so zvonili telefoni dežurnih služb Hrvaškega elektrogospodarstva. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je zatrdil, da v vseh bolnišnicah, ki so na prizadetem območju, delo poteka nemoteno. 

Težave so bile tudi v nakupovalnih središčih, trgovinah, kavarnah, nekaj ljudi je ostalo ujetih v dvigalih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Kmodri_ 18:50 21.junij 2024.

    Balkanska posla pri investicijah v hrbtenična so. omrežja!

  • andrija 18:17 21.junij 2024.

    slovenija zadostno samooskrbna z elektriko-poceni prodajamo,drago kupujemo nazaj,zato imamo najdražjo elektriko v evropi.Ajde gremo- vse na elektriko,da bomo potem vsi v temi. elektro baroni pa si še bojo bolj zviševali plače in delili dobičke na naš račun.

  • Grof 16:47 21.junij 2024.

    Naši sosedje, Črnogorci, pa ne nas farbat, nismo vsi ….