Svet
221 ogledov

Video: Rešili so ju z vislic

Eksekucije so v Iranu zelo pogosto javne. (Foto: Epa)
1/2
Žurnal24 main
Dva na smrt obsojena roparja sta že visela z vislic, ko so ju v dramatični akciji rešili njuni sorodniki. V nemirih, ki so sledili, je umrlo pet ljudi.

V iranskem mestu Sirjan se je 22. decembra dogajala drama. Oblasti bi morale izvesti javno usmrtitev z obešanjem dveh obsojenih bančnih roparjev. Rablji so ju postavili na keson poltovornjaka, jima nataknili zanke in speljali.
Esmail Fathi-Zadeh in Mohammad Esfandiarpoor sta že nemočno visela z vrvi, ko so se zganili njuni sorodniki in prijatelji v občinstvu. S kamenjem so napadli pripadnike varnostnih sil in skočili na ogrodje vislic. Prerezali so vrvi in že negibni telesi spustili na tla. Oba sta kmalu spet prišla do sape.

Posnetek reševanja se je te dni pojavil tudi na spletnem portalu Youtube. Oglejte si ga v priloženem videoposnetku.

Varnostne sile prizora niso mirno opazovale, temveč so rešitelje napadle z orožjem. V streljanju je umrlo pet ljudi.

Rešena obsojenca vseeno nista dolgo uživala življenja, saj so ju oblasti kmalu izsledile in izvršile smrtno kazen do konca. Istočasno se bo na sodišču znašla še četverica, ki je bila pobudnica reševanja.

Iran je po Kitajski znan kot druga država na svetu po številu izvršenih smrtnih kazni. Lani so jih izvedli najmanj 345, med razlogi za smrtno obsodbo pa je v skladu s šeriatskim pravom, ki vlada v državi od revolucije 1979 dalje, tudi prešuštvo. Večinoma sicer usmrtitve niso javne.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.