Svet
1746 ogledov

Video: Tako je Izrael v Gazi našel in ubil vodjo Hamasa

Ubit vodja Hamasa Yahya Sinwar
1/2
epa Ubit vodja Hamasa Yahya Sinwar
Izraelska vojska je med spopadi na jugu Gaze ubila vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja. Umrl je po naključju, skupaj s še dvema pripadnikoma Hamasa.

Vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja, odgovornega za napad palestinskega islamističnega gibanja v Izraelu 7. oktobra lani, je ubila izraelska vojska, je sinoči sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Pokojnik je avgusta na položaju nasledil Ismaila Hanijo, potem ko je bil ta poleti ubit v domnevnem izraelskem napadu v Teheranu. Zdaj so znane podrobnosti, kako je bil Sinvar ubit.  

61-letnega vodjo Hamasa, ki se je večino skrival v predorih pod Gazo, skupaj s telesnimi stražarji in "živim ščitom" izraelskih talcev, kot kaže, ni bil tarča posebne izraelske operacije. Umrl je po naključju, skupaj s še dvema pripadnikoma Hamasa.

Posnetki drona (posnetek spodaj,  ki jih je objavila vojska, prikazujejo Sinvarja v stavbi s poškodovano roko in glavo, v zadnjih trenutkih pa je vodja Hamasa v bližajoči se dron vrgel palico.

Izraelski vojaki so v sredo patruljirali na območju Tal al-Sultan blizu Rafe. Prišlo je do spopada, v katerem so, kot rečeno, umrli trije pripadniki Hamasa. Sprva ni nič kazalo na pomembnost tega spopada, zato so se vojaki na prizorišče vrnili šele v četrtek zjutraj. Ob pregledu trupel so ugotovili, da je eno od njih izjemno podobno Sinvarju.

Sinvarja so najprej identificirali s pomočjo njegovega zobozdravstvenega kartona in to nato potrdili še s primerjavo njegovih prstnih odtisov. Oboje, tudi njegov DNK, je Izrael imel v svojih bazah podatkov, saj je Sinvar v izraelskih zaporih preživel 22 let.

Daniel Hagari, tiskovni predstavnik izraelske vojske povedal, da niso imeli podatkov, da je Sinvar tam. Vojaki so naleteli na tri moške, ki so tekali od hiše do hiše, med njimi pa je bil tudi Sinvar. Pobegnil je v eno od zgradb in bil ubit, potem ko ga je izsledil dron.

Možnost, da je je med mrtvimi Sanvar, je Izrael sporočil že včeraj popoldne. V nekaj minutah po tej objavi so se na družbenih medijih pojavile slike telesa moškega s podobnimi potezami obraza poveljnika Hamasa, ki je utrpel hude poškodbe glave. Vendar so uradniki opozorili, da identitete treh ubitih takrat še ni bilo mogoče potrditi.

Kmalu zatem so izraelski viri potrdili, da so "vse bolj prepričani", da so ga ubili.  Pozneje so to tudi potrdili. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je smrt Sinvarja označil za pomemben mejnik in znak zatona vladavine Hamasa v Gazi. Vendar pa je ob tem zatrdil, da njegova smrt ne pomeni konca vojne. Kot je dejal, cilji namreč še ni izpolnjeni, Izrael pa bo nadaljeval z operacijami dokler ne bodo talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom 7. oktobra, vrnili domov. "Kdor bo odložil orožje in vrnil naše talce, mu bomo dovolili, da živi naprej," je vodja skrajno desne izraelske vlade še dejal v video nagovoru

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • Puklastimiha 09:23 18.oktober 2024.

    Tanja bo zaskrbljena, vam povem da bo.