Svet
836 ogledov

Vidno ganjeni predsednik potočil tudi nakaj solz

Joe Biden v solzah
1/3
Profimedia Joe Biden v solzah
Biden z ognjevitim govorom sklenil prvi dan demokratske konvencije.

Ameriški predsednik Joe Biden je imel govor na uvodni dan nacionalne konvencije demokratske stranke v Chicagu, kjer je Američane pozval naj volijo Kamalo Harris.

Kot je znano, je  pred nekaj tedni izstopil iz tekme proti republikancu in nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu po pritiskih in zaskrbljenosti glede njegovega zdravja in zmožnosti opravljanja predsedniške funkcije nadaljnja štiri leta.

Podpredsednica ZDA Harris bo v četrtek z govorom sprejela predsedniško nominacijo demokratske stranke, včerajšnji dan pa je bil posvečen Bidnu, ki ga je publika pričakala s stoječimi ovacijami. Biden, ki ga je predstavila njegova hči Ashley Biden, je zato govor začel z zamudo in si ob prihodu na oder vidno ganjen potočil tudi nekaj solz. 

"Vse te govorice o tem, kako jezen sem na vse ljudi, ki so rekli, da bi moral odstopiti - to ni res," je dejal Biden, medtem ko je množica vzklikala "radi te imamo, Joe." "Bolj ljubim svojo državo in ohraniti moramo našo demokracijo. Amerika, ljubim te," je dodal.

Večkrat se je pošalil in med drugim dejal, da so podpredsedniki kasneje najboljši predsedniki, ter priznal, da je bil pri 29 letih premlad za senat, danes pa pri 81 prestar za Belo hišo.

Joe Biden na demokratski konvenciji v Chicagu | Avtor: Profimedia Joe Biden na demokratski konvenciji v Chicagu Profimedia
Ponovil je, da je bila najboljša odločitev njegove dolge kariere to, da si je Harris izbral za podpredsednico, ter priznal, da je v življenju naredil veliko napak, da pa je vedno dal vse od sebe.

Našteval je dosežke svoje vlade, izpostavljal razlike med demokrati in Trumpom ter pozval Američane, naj izvolijo Harris. "Demokracijo je treba ohraniti. Smo v boju za samo dušo Amerike," je dejal.

Ni pozabil niti na protestnike, ki so pozivali k premirju v Gazi in prekinitvi ameriške pomoči Izraelu, in dejal, da imajo prav. Ponovil je, da si ZDA prizadevajo za sklenitev dogovora o prekinitvi ognja, ki bo končal vojno v Gazi.

Med drugim je citiral dele ameriške himne in tako slabega pol leta pred iztekom mandata praktično sklenil pol stoletja trajajočo politično kariero.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 5
  • Jernej65 11:40 20.avgust 2024.

    Odhaja Baiden, prihaja Kamala, idiot Tramp bo pa zopet bluzil, kako so mu ukradli volitve. On že krade, laže in ponareja. Je celo sanjal, da ga podpira Taylor Swift in jo že zlorablja za svojo promocijo. Panika ga daje, samo ...prikaži več še preklinja in zmerja, kot naši rusofilski kreteni, vse se mu ruši, niti njegovi najbližji, ga ne morejo več brzdati. Kaj bi republikanci dali, da bi ga lahko zamenjali, kot so to naredili demokrati. Baiden je premogel trohico razuma, Tramp je kot naš Janez, večen vladar.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:12 20.avgust 2024.

    Kamala bo zmagala edino, če spet ukradejo volitve. Ona je za ljudstvo? Ona je bila ZA, da se zmanjša sredstva policiji, posledično je narasel kriminal. Ona je bila ZA, da se na prostost spušča "majhne" kriminalce, ona je ZA, da ...prikaži več je meja odprta, ona je ZA, da bodo vsi pritepenci imeli enake privilegije kot nekdo, ki za razliko od njih, že celo življenje dela in prispeva v dobro družbe,...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:28 20.avgust 2024.

    Pedofil, itak pa je to njegov dvojnik!!!