Svet
18 ogledov

Visa le znižala medbančne provizije

kreditna kartica Žurnal24 main
Družba Visa Europe se je zavezala, da bo za od 40 do 60 odstotkov znižala večstranske medbančne provizije za plačila s kreditnimi karticami.

Po novem naj bi tako večstranske medbančne provizije za plačila s kreditnimi karticami znašale 0,3 odstotka vrednosti transakcije, kar predstavlja znižanje za od 40 do 60 odstotkov.

Največji svetovni izdajatelj kreditnih kartic Visa bo večstranske medfranšizne provizije zmanjšal potem, ko je Evropska komisija proti njemu uvedla protimonopolni postopek zaradi omejevanja konkurence.

Koristilo naj bi tudi potrošnikom

Medbančne provizije navadno plačajo banke, ki imajo s prodajnim mestom sklenjeno pogodbo za sprejem plačilnih kartic, tistim bankam, ki take kartice izdajo. Ker provizije določijo banke, potrošniki ne morejo neposredno vplivati nanje.

Odločitev družbe Visa bo tako vplivala tudi na potrošnike, saj prodajalci provizije plačil s karticami ponavadi prenesejo na potrošnike tako, da zvišajo cene blaga in storitev, tako da na koncu potrošniki plačajo provizije, ki jih banke zaračunajo prodajalcem na drobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.