Svet
1447 ogledov

Vlada si je močno zvišala plače. Baje gre za "protikorupcijski ukrep"

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Premier je ocenil, da je skrajni čas, da se lotijo te spremembe.

Hrvaška vlada je v skladu z napovedjo na današnji seji sprejela odločitev o povišanju plač državnim funkcionarjem. Osnovo plačo jim je povišala za 83,45 odstotka na 947,18 evra bruto, predsednikom republike, vlade in sabora pa za okoli 70 odstotkov. Višje plače bodo prejeli že z julijsko plačo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Premier Andrej Plenković je na seji vlade potrebo po povišanju plač utemeljil s tem, da je niso že leta, medtem ko so plače v zasebnem sektorju in drugod že povišali. Ocenil je, da je na začetku tretjega mandata čas, da se lotijo tudi tega vprašanja, minister za pravosodje, javno upravo in digitalno transformacijo Damijan Habijan pa ima nalogo, da do konca leta predstavi celovito rešitev za ureditev plač državnih funkcionarjev.

Ob napovedi je Plenković v sredo povišanje plač utemeljeval tudi s tem, da gre za neke vrste "protikorupcijski ukrep", saj višji državni uslužbenci "upravljajo ogromne proračune in sprejemajo pomembne odločitve" in je zato element odgovornosti še posebej pomemben. "Prizadevamo si tudi, da bi ljudi pritegnili k političnemu udejstvovanju," je dodal.

Plenkoviću po novem dobrih 5500 evrov

V skladu z odločitvijo se bo osnovna plača državnih funkcionarjev s sedanjih 516,29 evra bruto zvišala na 947,18 evra. Premier Plenković bo namesto sedanjih 3263 evrov neto na mesec prejemal 5535 evrov, kar je 69,6 odstotka več. Predsednik sabora Gordan Jandroković bo namesto sedanjih 3113 prejemal 5314 evrov, kar je 70,7 odstotka več, predsednik republike Zoran Milanović pa namesto 3600 evrov mesečno 6074 evrov, kar je 68,7 odstotka več.

Na višje plače lahko računajo tudi poslanci in ministri, v povprečju za okoli 1500 evrov. Njihove plače bodo tako v prihodnje znašale približno 4000 evrov, odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so denimo različne davčne olajšave. Povišice bo v skladu s sprejetim odlokom dobilo skupno 270 funkcionarjev, piše hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Sindikat upokojencev je bil zaradi povišanja plač danes kritičen do vlade. Vladajoče je obtožil, da jim ni mar, da pokojnine znašajo samo "bednih 35,5 odstotka povprečne plače".

Gladina morja Zaplet Svet Ne boste verjeli, do česa je prišlo sredi morja proti Korčuli denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Dvig plač Svet Funkcionarjem se bodo plače skoraj podvojile Hrvaška policija Žalostno Svet Tragična nesreča 21-letnega turista na Hrvaškem

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 22:13 25.julij 2024.

    Ja volilci so dobro vedeli koga ne bi smeli volit. Ne verjamem, da so bile volitve tako transparentne kot jih prikazujejo. Pred tem je bilo Domovinsko gibanje glavni kritik HDZ po volitvah pa so se pobratili v politično interesno koalicijo. ...prikaži več Če to ni griljantno..

  • mph2 21:33 25.julij 2024.

    S tem se pa povsem strinjam, povsem neodvisno kdo je na oblasti, vključno z JJ.

  • Grunf 19:52 25.julij 2024.

    Zdaj pa le korajžno naši.