Svet
623 ogledov

Vohunska afera v Avstriji: Nekdanji poslanec in obveščevalec vohunila za Ruse

Hekerski napad Profimedias
Avstrijsko državno tožilstvo je danes sporočilo, da je zoper nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta in nekdanjega poslanca skrajno desnih svobodnjakov Hans-Jörga Jeneweina vložilo obtožnico zaradi suma izdaje tajnih podatkov. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do tri leta zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Otta so marca prijeli zaradi suma vohunjenja za Rusijo. Za Rusijo naj bi vohunil kot uslužbenec zdaj že razpuščenega avstrijskega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), ki se je preoblikoval v današnji Direktorat za državno varnost in obveščevalno službo (DSN). Od njegove aretacije so v javnost pricurljali podatki tožilstva, ki kažejo, da na Dunaju še vedno delujejo obveščevalci, ki so blizu skrajno desnim svobodnjakom (FPÖ).

Svobodnjaki, ki se jim javnomnenjske ankete napovedujejo zmago na parlamentarnih volitvah 29. septembra, očitke zavračajo.

Po navedbah tožilstva naj bi Ott novembra 2018, ko je bil uradnik ministrstva za notranje zadeve, drugemu, neznanemu uradniku naročil, naj pridobi informacije o udeležencih srečanja evropskih tajnih služb v Helsinkih. Pri tem naj bi Ott deloval po naročilu Jeneweina.

Poleg tega naj bi Ott leta 2019 Jeneweinu posredoval imena uslužbencev obveščevalnih služb in s tem po navedbah tožilstva ogrozil nacionalno varnost, kršil pa je tudi pravico uslužbencev BVT do varovanja njihovih osebnih podatkov. Ott naj bi leta 2019 tudi zahteval od enega od policistov razkritje imen policistov, ki preiskujejo korupcijski škandal v FPÖ, znan kot afera Ibiza.

Jenewein pa je obtožen, da je leta 2021 posredoval zaupne dokumente, povezane z afero Ibiza, do katerih je dostopal kot član parlamentarnega odbora za preiskavo afere. Obtožen je še fotografiranja oseb, ki so mu posredovale informacije, in pošiljanja teh fotografij tretjim osebam, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Obtožena sta izdaje tajnih podatkov, in sicer Jenewein v enem primeru, Ott pa kot neposredni storilec v več primerih. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi do tri leta zapora, je še sporočilo tožilstvo. Nekdanjega politika iz vrst svobodnjakov obtožnica bremeni tudi obdelave podatkov z namenom povzročitve škode.

Komentarjev 5
  • Ender3 21:57 14.avgust 2024.

    Strah in paranoja povzroča željo po iskanju ruskih vohunov..Austrijci ukrajini niso ravno naklonjeni..

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 21:25 14.avgust 2024.

    Prihaja obdobje, ko se bomo lahko vseh "nebodigatreba" znebili na način "sežiganja čarovnic"...Od zoprnega soseda, ki mu pes laja vso noč, do političnih nasprotnikov...Ruski vohun ali vsaj #študent", bo psovka v ustih možganskih maloposestnikov, ki bo vedno padla na rodovitna ...prikaži več tla človeške neumnosti.......Ste že pozabili ,Assangeu je grozilo 170 let zapora, ker je med drugim obelodanil, da so ZDA vohunile za Angelo Merkel in prisluškovale njenemu mobitelu..

  • Avatar Red Hiney
    red 19:38 14.avgust 2024.

    3 leta zapora za izdajo države :) bravo !