Svet
1325 ogledov

Vojak BiH se ni želel rokovati z ministrico. To je razlog ...

Klaudia Tanner, avstrijska notranja ministrica Profimedia Klaudia Tanner, avstrijska notranja ministrica
Incident na vojaški akademiji: Častnik iz Bosne in Hercegovine se ni hotel rokovati z avstrijsko obrambno ministrico.

Incident se je zgodil prejšnji konec tedna, tik pred tradicionalno slovesnostjo ob zaključku akademskega leta častnikov iz Bosne in Hercegovine, ki so se izobraževali na Terezijanski vojaški akademiji avstrijskih oboroženih sil. 

Po poročanju avstrijskega Kurierja, se bosanski častnik z ministrico Klaudio Tanner ni želel rokovati iz verskega prepričanja in zato, ker je ženska. Zaradi tega je bil izključen iz preostalih slovesnosti in mu niso podelili akademijskega prstana.

Namestnik obrambnega ministra Bosne in Hercegovine Slaven Galić je bil po poročanju avstrijskih medijev, obveščen, da se častnik ne želi rokovati z ministrico, zato ga niso povabili na oder. 

Opravičilo BIH

Ministrica Tanner je izrazila nezadovoljstvo, Galić pa se je pozneje opravičil v imenu BiH. "Verjamem, da takšen dogodek ne bo vplival na odlične prijateljske odnose na področju vojaškega sodelovanja med nami in Republiko Avstrijo. Dogodek, ki je bil že razglašen za incident, ni pokvaril slovesnosti Terezijanske vojaške akademije. Na koncu sem se ministrici in akademiji vendarle lahko zahvalil za pomoč pri študiju in izobraževanju častnikov z upanjem, da se to sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje," je dejal Galić.

Časnik Kleine Zeitung piše, da se visoki častniki iz nekdanjih kriznih držav, kot sta Bosna in Hercegovina ali Črna gora, že več let usposabljajo v Avstriji. Omenjeni državi nimata svojih častniških šol, zato so se vojaki pred tem šolali v Turčiji, kar je motilo Evropsko unijo zaradi političnega vpliva Ankare. Sporazum o usposabljanju naj bi to preprečil in okrepil stabilnost na Balkanu. Galić je poudaril pomembno vlogo Avstrije pri izgradnji oboroženih sil Bosne in Hercegovine ter pohvalil "zahtevno usposabljanje" v Dunajskem Novem mestu.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 12:15 01.oktober 2024.

    Vsaka mu čast,če se ne bi opravičil bi imel samo težave z uradniki,bolje tako da ima mir,drgač pa mu dam za prav,ona bi pa lahko spoštovala vojaka ne pa svoj ego,tokrat je dokazala da ni vredna nič zgolj iskalec slave.

  • atamama 11:47 01.oktober 2024.

    Na koncu koncev ima prav vojak. ''koji faktor'' je ta ženska? Razen serator tuje države....