Svet
11 ogledov

Vojska: referendum aprila

V Egiptu bodo čez dobra dva meseca glasovali o novi ustavi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vojska je sporočila, da bo v Egiptu referendum o ustavnih spremembah aprila. Več mrtvih v pouličnem nasilju.

Vojska, ki je po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka prevzela oblast v Egiptu, je danes imenovala člane odbora, ki bo v desetih dneh pripravil spremembe ustave.

Med člani odbora je tudi član Muslimanske bratovščine Subhi Salem. Ta je povedal, da bo nova ustava le začasna in bo veljala do vzpostavitve demokratično izvoljenih oblasti.

Poudarek bo na odpravi dosedanjih omejitev glede kandidature na predsedniških volitvah, omejitvi predsedniškega mandata ter okrepilvi nadzora sodstva nad volitvami, poroča STA.

Pomoč tudi iz EU
Zaradi vstaje, ki naj bi Egipt stala tudi po 220 milijonov evrov na dan, se je letošnja napoved gospodarske rasti za Egipt znižala s 5,3 na 3,7 odstotka.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton si prizadeva za vsaj 2,5 milijarde evrov, s katerimi bi podprli reforme v Tuniziji, Egiptu in drugih državah Severne Afrike, poroča Financial Times.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.