Svet
5 ogledov

Volitve v Srbiji odločajo o usodi Kosova

Predsedniška igra v Srbiji se bo končala v nedeljo. Kdo bo zabil usodni gol? Žurnal24 main
V Srbiji narašča napetost pred drugim krogom predsedniških volitev. Rezultat volitev bo lahko vplival tudi na skorajšnjo razglasitev neodvisnosti Kosova.
 

Izražanje podpore predsedniškima kandidatoma

Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je v Beogradu pričel pogovore s Srbijo o odpravi vizumov za srbske državljane. Ta poteza naj bi pomagala Tadiću do ponovne izvolitve.

Srbski premier Vojislav Koštunica je zavrnil izjave, da bo izrazil svojo podporo Tadiću, saj želi s tem Srbiji sporočiti naj se sama odloči.

V Srbiji so v tesnem pričakovanju izida volitev, ki bodo svoj vrhunec doživele v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev. Vodja Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić in sedanji predsednik Boris Tadić naj bi bila trenutno zelo izenačena. Po javnomnenjskih raziskavah napovedujejo zmago Tadiću, vendar je njegova prednost pred Nikolićem zelo majhna. Ena od raziskav nevladnega centra za svobodne in demokratične volitve (Cesid) napoveduje, da bo Tadić pridobil 2,35 milijona volilnih glasov, Nikolić pa 2,25 milijona glasov. A kot poudarja raziskovalec Cesida Marko Blagojević , Tadić še nima razloga za veselje, saj je njegova majhna prednost izražena le z volivci, ki javno razglašajo, za koga bodo volili. Ne gre pa zanemariti 20 odstotkov tistih volivcev, ki še vedno ne želijo razkriti svoje izbire. Ravno ti volivci bi lahko pomenili velik preobrat v izidu volitev, ali kot pravi Blagojević: "Razlika bi lahko bila enaka statistični napaki ."

Tehtnica se nagiba v Tadićevo smer
Glede na raziskave naj bi Tadiću izkazale podporo predvsem manjšine in demokrati, vključno z delom volivcev, ki so v prvem krogu podprli kandidata Nove Srbije (NS) Velimirja Ilića . Čeprav večina javnomnenjskih raziskav napoveduje zmago Tadiću, ne gre pozabiti dejstva, da je v prvem krogu volitev zmagal Nikolić z 40 odstotki glasov in premagal Tadića, ki je pridobil 35,4 odstotka volivcev. Vse bo jasno že v nedeljo, ko naj bi se na volišča odpravilo rekordnih 65 odstotkov od 6,7 milijona volilnih upravičencev. Take volilne udeležbe ni bilo od leta 2000, ko je padel režim nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića .


Kosovo odšteva dneve do neodvisnosti. © Reuters

 
Razglasitev neodvisnosti Kosova v prihodnjih dneh
Napetost zaradi predsedniških volitev v Srbiji narašča tudi na Kosovu. Kosovski premier Hashim Thaci poudarja, da bo Kosovo razglasilo neodvisnost ne glede na rezultat srbskih predsedniških volitev. "Neodvisnost Kosova bo prišla v prihodnjih dneh ne glede na to, ali zmaga Tadić ali Nikolić ," je izjavil Thaci in dodal, da ima Kosovo povsem svojo pot.

Britanski Financial Times pa meni, da bo razvoj dogodkov v Srbiji še kako pomemben za čimprejšnjo razglasitev neodvisnosti Kosova. V primeru Nikolićeve zmage bi lahko EU in ZDA pospešile izrekanje priznanja neodvisnosti Kosova, saj "ne bo nihče v Evropi videl koristi od dodatnega čakanja na razglasitev neodvisnosti ". Tako bi odločitev o razglasitvi neodvisnosti Kosova lahko padla že v naslednjih desetih dneh. V primeru Tadićeve zmage pa bi bilo smiselno razglasitev preložiti za nekaj tednov in odločitev o tem bi lahko padla konec februarja oziroma v začetku marca.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.