Svet
3 ogledov

"Vpleten v poboje"

Mubarak je v slabem zdravstvenem stanju. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Zrušenemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku očitajo neposredno odgovornost za poboje protestnikov med egiptovskim uporom.

"Ne glede na to, ali je dal uradno povelje ali pa je ostal tiho, čeprav je vedel, da bo prišlo do streljanja na protestnike, je odgovoren za smrt 846 protestnikov, ki so umrli v revoluciji. Streljanje se je začelo že prvi dan," je ob predstavitvi poročila dejal sodnik Omar Maravan, član komisije, ki preiskuje odgovornost Hosnija Mubaraka pri smrtih protestnikov.

Poročilo navaja, da je bilo med 18-dnevno vstajo, ki se je 11. februarja končala z odstopom Mubaraka, ubitih 846 civilistov in 26 policistov.

Uporabili pretirano silo
Naloga komisije je bila ugotoviti, kaj točno se je dogajalo med nemiri. Med drugim so ugotovili, da je policija uporabljala pretirano silo nad protestniki in da so streljali na ljudi, ki so z balkonov poskušali posneti dogajanje na ulicah.

Poročilo so posredovali generalnemu tožilcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.