Svet
16752 ogledov

Vročinske kupole vse pogostejše

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Profimedia
V Evropi vse več nevarnih vročinskih valov. Temperature ponekod presegle 45 stopinj Celzija!

Medtem ko so v mesecu juliju zaradi vročine trpeli prebivalci v južni in vzhodni Evropi, se vročina pogosteje širi tudi proti zahodni Evropi, piše spletni portal Severe Weather Europe.

Sredi julija je Evropo zajel vročinski val, ki je prinesel dolgotrajno vročino in predvsem izjemno tople noči. Vendar pa se novi vročinski val stopnjuje in na nekaterih območjih, kot sta Zahodna Sahara in Pirenejski polotok, že padajo temperaturni rekordi. Deli Španije in Portugalske so se ta teden že ogreli na več kot 45 stopinj Celzija.

V španski prestolnici Madrid so v sredo, 24. julija, zabeležili do + 42 °C, na območju Ciudad Universitaria pa + 42,3 °C. Še bolj vroče je bilo v južni in jugozahodni Španiji, vključno z južno Portugalsko. Čeprav je Afrika vajena visokih julijskih temperatur, so bile tudi tam zgodovinsko visoke. V Maroku so izmerili temperaturo več kot 48 stopinj Celzija.

vročina vročinski val voda osvežitev vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

Vročinske kupole vse pogostejše

Vremenoslovci poročajo o vročinskih kupolah, to je učinek, ki povzroča intenzivne vročinske valove, kar se je dogajalo tudi lansko poletje, nato pa se je nadaljevalo septembra in oktobra, ko je na tisoče vremenskih postaj beležilo temperaturne rekorde. 

Podobno se ponavlja tudi letos, največ pozornosti pa pritegne dolgotrajnost letošnjih vročinskih valov, v katerih se temperature ne spustijo niti ponoči. Vročinski val, povezan z vročinsko kupolo, običajno ustvari lepo in stabilno vreme, ki je zelo suho z minimalno možnostjo padavin in celo oblakov. Takšne posledice so poleti zelo pogoste in običajno trajajo nekaj dni, pojavijo pa se lahko tudi v zgodni jeseni. V poletnih mesecih zaradi razvoja suše takšno vreme ustvarja primerno podlago za požare.

V času trajanja vročinske kupole so dnevne povprečne, najnižje in najvišje temperature običajno precej nad povprečjem, kar vodi do rekordnih temperaturnih dogodkov.

dezurni@styria-media.si