Svet
1515 ogledov

Vročinski val, padel je temperaturni rekord

poletje, dopust, relax, počitnice, morje, plaža
1/2
Profimedia
Na Hrvaškem bo danes še posebej vroče, pričakujejo temperature do 38 stopinj Celzija.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za danes za največ mest razglasil rdeči vremenski alarm, ki bo v veljavi v Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Kninu, Splitu, Dubrovniku in na Reki, malce manj vroče bo v Liki oziroma v Gospiću. Nekaj svežine naj bi popoldne prinašal umirjen jugozahodni veter, na otokih tudi severozahodnik.

Proti koncu tedna se pričakuje bolj nestabilno vreme, možne bodo tudi nevihte, že v sredo na vzhodu, v petek pa v osrednji Hrvaški in v gorskem svetu. Vse težje se je osvežiti v morju. V Dubrovniku je bila včeraj ob 17. uri temperatura morja 29,7 stopinje Celzija. Doslej je bil rekord iz leta 2015, ko so na Rabu izmerili temperaturo morja 29,5 stopinje Celzija. Včeraj se temperature morja niso spustile pod 26, nad 29 stopinj Celzija pa so izmeri na Mljetu, v Malinski in v Crikvenici.

Tudi pri nas so meteorologi pred dnevi napovedali, da bi lahko padel temperaturni rekord morja. V Sloveniji za celotno državo danes velja oranžno vremensko opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. 

 | Avtor: Arso Arso

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • T_rex 11:23 16.julij 2024.

    a zdej pa noben [vec] ne\upa pis-e/-at o t.i. 》ozonski luknji《 kot iz_pred v`lik let nazaj 🤦

  • satir 11:04 16.julij 2024.

    Pred kakšnimi 10-12 leti, ker se ne spomnem natančno sem bil na Braču v najhujši vročini... temperature zraka so bile 39 do 40...morje pa 32... tako da monade o rekordu so brez potrebe. rekord je že bil.

  • Ender3 10:28 16.julij 2024.

    V Butalah so višek te vročine shranili v vreče za zimske dni.