Svet
8 ogledov

Z mehanizmom padla tudi vlada

Slovaška premierka Iveta Radičová trdi, da bi posojilo povečalo javnofinančni pr Žurnal24 main
Slovaški parlament je zavrnil krepitev mehanizma za stabilnost evra (EFSF). Zaradi tega je padla tudi slovaška vlada, saj je premierka Iveta Radičová na sprejetje vezala zaupnico vladi.

Slovaška je z zavrnitvijo mehanizma zavrnila povečanje sklada s 440 milijard evrov na skoraj 780 milijard evrov. Izid glasovanja je bil pričakovan, saj se je več strank glasovanja vzdržalo. Na Slovaškem so prepričani, da niso v položaju, ko bi lahko pomagali reševati druge države. Zavrnitev je v večji meri posledica notranjih bojev in dejstva, da je premierka na glasovanje vezala zaupnico.

V roku dveh dni naj bi, v skladu s slovaško ustavo, glasovanje ponovili. Neuradno naj bi takrat poslanci mehanizem podprli.

Premierka Iveta Radičová je sicer v deseturni razpravi včeraj poslance pozvala, naj podprejo krepitev mehanizma, in opozorila, da država izgublja svojo verodostojnost. "Zdaj je ogrožen celoten evrski sistem, ne le zgolj majhne države," je opozorila poslance. Dejala je še, da je ogrožena skupna evropska valuta in da je takojšnji odziv na razmere nujen.

Krepitev mehanizma je doslej podprlo že 15 od 17 članic območja evra. Mehanizem bo začel veljati le, če ga bodo podprle vse države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.