Svet
127 ogledov

Za dve jajci s šunko skoraj 15 evrov

Restavracija na Hrvaškem Profimedias
Dvig cen vzdolž Jadranske obale je zmotil tudi Hrvate, ki odkimavajo z glavo, ko gledajo, kako so nekateri dvignili cene.

Morje, sonce in visoke cene. Hrvati sami priznavajo, da se v poletnih mesecih cene ponekod dvignejo v višave. Za kilogram grozdja ali fig vam bodo v Rovinju zaračunali 60 kun (7,90 evra), za breskve in nektarine boste plačali 50 kun (6,60 evra), za kilogram paradižnika pa 40 kun (5,30 evra), piše 24sata.hr. 

"To je bila včasih prava zelena tržnica z zmernimi cenami za vsakogar. Danes pa je tu 'zelena mafija'. Preprodajalci, ki nimajo niti kvadratnega metra zemlje, a prodajajo sadje po vrtoglavih cenah in nam uničujejo posel," je povedala ena od prodajalk na rovinjski tržnici, ki doma vzgaja sadje in zelenjavo. Nezadovoljna je, da je Rovinj postal znan kot mesto, kjer odirajo turiste.  

Dve jajci s šunko = 14,50 evra

Višje cene so tudi v Splitu. Redko kje boste našli kavo za manj kot 15 kun (2 evra), cene sokov pa se začnejo pri 22 kunah (2,90 evra). V eni od restavracij je pica 95 kun (12,51 evra), čevapčiči s krompirčkom in ajvarjem 78 kun (10,30 evra), ledeni čaj 24 kun (3,20 evra) in 0,75 litra mineralne vode 32 kun (4,22 evra). "Z jesenjo bodo čevapčiči padli z 78 kun na 30 kun," se nad cenami pritožujejo Splitčani. 

Primerjali so tudi cene jajc v trgovini in koliko za dve jajci s šunko zahtevajo v restavraciji. Najcenejša škatla jajc, ki so jo našli v trgovini, stane 17 kun (2,24 evra), medtem ko so v restavraciji za dve jajci s šunko računali 110 kun (14,50 evra). "Temu jaz pravim, da te oderejo. Vedel sem, da bom zaradi lokacije plačal turistični davek. Za kozarec vina sem plačal 11 dolarjev," se je na cene v Splitu pritožil eden od turistov. "Že leta prihajam v Istro in obožujem vašo kuhinjo. Vendar pa so nekatere jedi predrage. Naročil sem lignje na žaru z blitvo in za to plačal 140 kun (18,50 evra), a se najdejo še dražje jedi. K sreči sem samski. Če bi imel družino, bi večerjo močno preplačal," se je potožil nemški turist. 

Račun San Simon | Avtor: Bralka Bralka
Hrvati pa niso dvignili samo cen hrane in pijače, ampak so zasolili tudi nekatere svoje storitve. Za moško striženje v Komiži na otoku Vis je norveški turist odštel skoraj 60 evrov. 

Tudi v San Simonu ni poceni

Se je pa nad cenami pritožil tudi naš bralec. "Cena kave v San Simonu s slabim "socialisticnim" ambientom, s klavrnim osebjem in kavo v papirnatem loncku za 2,80€!!!," nam je napisal v sporočilu na Facebooku. Priložil je tudi račun, iz katerega je razvidno, da je za pol litra mineralne vode plačal 2,50 evra, za dva decilitra soka 2,90 evrov in za hot dog štiri evre. 

 

 

Preberite tudi:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • Ludvik Miholic 16:14 27.julij 2016.

    na hrvasko hodijo vecinoma slovenci kateri so v sloveniji pokradli in skoropirani in seveda taki imajo zadost denarja

  • Ludvik Miholic 16:12 27.julij 2016.

    kaj lazes sem placal za aparmar v okolici zadra za dva odrasla in dva otroka 100 evrov na dan pa brez vsega in niti racuna nisem dobil ma bes hrvate pustite pri miru ker njihov nos reze na obe strani

  • Marjan Ledinek 16:14 18.julij 2016.

    na dunaju sploh ni drago vsaj hrana ne proti benetkam