Svet
16 ogledov

Za Ikeo delali tudi politični zaporniki

Iz švedskega pohištvenega koncerna Ikea so sporočili, da zaradi niza napadov ne Žurnal24 main
Švedski trgovec s pohištvom Ikea je v nekdanji Vzhodni Nemčiji politične zapornike uporabljal za "delovne sužnje", ki so morali izdelovati pohištvo, razkrivajo tajni policijski dosjeji, ki jih je objavila nemška državna televizija.

Ikea je s komunistično Nemško demokratično republiko v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja spletla tesne vezi, saj je v državi odprla več tovarn za izdelavo pohištva. Kot razkriva nemška javna televizija WDR, ki ji je uspelo pridobiti dokumente vzhodno-nemške tajne službe Stasi, so v eni delali tudi politični zaporniki, poroča Daily Telegraph.

Gre za tovarno v Waldheimu, ki je stala v bližini zapora, tamkajšnji zaporniki pa so morali izdelovati popularno sedežno garnituro Klippan brez plačila, razkrivajo dokumenti. Po nekaterih ocenah je bil delež političnih zapornikov v tamkajšnjih zaporih kar 20-odstoten.

Ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad, kot je zapisano v tajnem poročilu, uradno ni vedel, da v njegovih tovarnah delajo politični zaporniki, a če bi bilo to res, bi "bilo to po mnenju Ikee v družbenem interesu".

"Bilo je suženjsko delo"

Hans Otto Klare, ki je bil kot politični zapornik poslan na delo v tovarno v Waldheim, ker je želel pobegniti v Zahodno Nemčijo, je razmere v tovarni opisal kot zelo težke.

"Skupaj s sodelavci smo bivali v zgornjem nadstropju tovarne, kjer so bila okna zakrita," je obdobje, ko je v tovarni izdeloval posamezne pohištvene dele, opisal za WDR. "Stroji so bili v pritličju in imeli smo zelo malo počitka. Nismo imeli prilagojenih stolov, ušes nismo imeli zavarovanih pred hrupom. Razmere so bile celo bolj primitivne kot po drugih tovarnah v takratni državi. Bilo je suženjsko delo."

Neki drug zapornik pa je dejal, da je prepoznal določene pohištvene dele, ki jih je po padcu komunizma kupoval v trgovinah Ikee. V dokumentarnem filmu tiskovna predstavnica Ikee Sabine Nold podatkov iz tajnega dokumenta ni želela komentirati, ampak je poudarila, da se je v zadnjih 25 letih poslovanje družbe spremenilo. Kasneje je Ikea v sporočilu za javnost zapisala, da takrat ni vedela, da so v njeni tovarni delali politični zaporniki, in se opravičila, če se je to res zgodilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.