Svet
2318 ogledov

Za leto starejši Trump dobil lekcijo iz pometanja pred lastnim pragom

Donald Trump Profimedia
Nekdanji in 'najbolj zdravi' ameriški predsednik Trump je naslednika Bidna v žaljivem govoru pošiljal na kognitivni test, sam pa napačno navajal ime svojega zdravnika. Biden mu je že v petek izrekel prav posebno čestitko za rojstni dan.

Oster besedni spopad med glavnima protagonistoma ameriške politike Joejem Bidnom in Donaldom Trumpom se nekaj mesecev pred novembrskimi volitvami vse bolj stopnjuje. Kandidata, ki skupaj štejeta 159 let, drug drugega izzivata glede svoje starosti in mentalnih sposobnosti za vodenje "največje" države sveta. Prav tako je za obema naporen čas sodnih bitk, saj je bil republikanec Trump kot prvi nekdanji predsednik spoznan za krivega dejanja, medtem ko je bil za krivega kaznivega dejanja, za katero je mogoče predpisati do 25 let zapora, pred dnevi spoznan tudi Bidnov sin Hunter.

V soboto je 78-letni 'zločinec' Trump zasedel govorniški oder v Detroitu v zvezni državi Michigan in z njega bombardiral svojega demokratskega protikandidata. Občinstvu pretežno latinoameriškega in črnopoltega porekla, ki jih želi v kampanji spraviti na svojo stran, je nizal zbadljivke na račun 81-letnega Bidna in ga označil za mentalno nesposobnega.

Norca se je delal tudi iz nerodnosti trenutnega predsednika in izpostavljal, da lahko Biden pade po stopnicah gor in dol. Spomnil se je tudi na nedavno zmedeno delovanje Bidna na vrhu G7 v Italiji, ko je v nekem trenutku krenil po svoje in ga je gostiteljica Giorgia Meloni usmerila nazaj med voditelje.

Menda Biden ne ve niti, kaj pomeni beseda inflacija. Trump je tekmeca izzval, naj opravi kognitivni test tako, kot ga je on sam, preden se je leta 2017 vselil v Belo hišo.

"V resnici je dejal, da če ne bi jedel hitre prehrane, da bi živel 200 let, tako je dejal."

Donald Trump o mnenju svojega zdravnika

In potem se je pred okoli dva tisoč ljudmi v sicer zelo demokratom naklonjenemu Detroitu grdo zapletel. Občinstvu se je pohvalil, da je dobesedno briljiral na omenjenem testu, ki mu ga je priporočil takratni glavni predsedniški zdravnik. "Ali je med vami že kdo slišal za Ronnyja Johnsona?", je spraševal. "To je bil zdravnik Bele hiše in on je dejal, da sem jaz gotovo najbolj zdrav predsednik v zgodovini. Zato mi je bil zelo všeč. Rekel je, da če ne bi jedel hitre prehrane, da bi živel 200 let, tako je dejal."

Trump je v tem hvalisanju naredil veliko napako, saj je bil v resnici ta zdravnik Ronny Jackson. Jackson je kasneje na republikanski strani sodeloval na volitvah in bil leta 2021 izvoljen v kongres. Tam je postal eden najbolj gorečih Trumpovih zagovornikov in je bil s tem zagotovo v krogu ljudi, ki bi jih moral Trump zelo dobro poznati po imenu. Trumpov spodrsljaj s spominom seveda ni ostal neopažen in se je kot požar razširil po družbenih omrežjih. 

Biden z zbadljivko čestital Trumpu za rojstni dan

Trump je sicer prav v petek praznoval svoj 78. rojstni dan, poroča The Guardian. Že tako je do tega osebnega praznika očitno zelo zadržan, prejšnji teden je svojim pristašem priznal, da "prideš do točke, ko nočeš več poslušati voščila 'Vse najboljše'. Raje se pretvarjam, da ta dan ne obstaja."

V petek pa je prejel čestitko, ki je prav gotovo raje ne bi. Sam predsednik Joe Biden mu je namreč zaželel vse najboljše in mu na omrežju X poleg pripisal. "Vzemi kot nasvet enega starega tipa drugemu: leta so zgolj številka." 

Bidnova volilna pisarna je kasneje še dodala soli na rano s posebno video poslanico, v kateri so Trumpu že napovedali darilo za 79. rojstni dan: storili bodo vse, "da ne bi nikoli več postal predsednik."

Joe Biden | Avtor: Profimedia Profimedia

Direktor: Trump na sestankih nima pojma, kaj govori

Čeprav so med kandidatoma le tri leta razlike v starosti, so glede na ankete volivci Bidna za razliko od Trumpa dojemali kot prestarega za vodenje ZDA. Demokratska kampanja je zato šla v protiofenzivo. Poleg tega se je v zadnjem času pojavilo več pričevanj raznih direktorjev, ki so že imeli opravka s Trumpom in ki tudi na njegove kognitivne sposobnosti mečejo zelo vprašljivo luč.

Voditelji velikih korporacij so tako povedali, da na sestankih Trump zelo težko ohranja koncentracijo. Eden od njih je dejal, da ko pride čas za razlago o načinih izvedbe nekih predlaganih ukrepov, Trump nima več pojma, o čem govori. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Kmodri_ 19:39 18.junij 2024.

    Dump bo prvi predsednik ZDA v oranžnem pajacu! Neprecenljivo!

  • komen 07:44 17.junij 2024.

    Ne pišite neumnosti, Joe Biden se ni nič ukvarjal s sojenjem svojega sina.

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 06:19 17.junij 2024.

    A od 300 milijonov prebivalcev res nimajo niti enega, ki bi bil sposoben voditi to srednjeveško državo?