Svet
7 ogledov

Za pogin kitov kriva mornarica?

Gre za največji pogin kitov v zgodovini irskega otoka. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na irskem otoku Rutland je nasedlo in poginilo 33 kitov. Po navedbah borcev za zaščito živali naj bi tragedijo povzročila radarska oprema kraljeve mornarice, ki je porušila naravni sistem navigacije kitov.

Ladjevje kraljeve britanske mornarice se je nahajalo v vodah, kjer je bila prisotna tudi večja skupina kitov, ki so čez nekaj časa nasedli na plaži otoka Rutland, kjer so bili prepuščeni kruti usodi, je za britanski BBC zatrdil Simon Berrow, goreč borec za zaščito živali.

Predstavnik kraljeve mornarice je seveda zanikal kakršnokoli odgovornost za množičen pogin s trditvami, da je bila njihova flota od jate kitov oddaljena več kot 70 kilometrov. Po njegovih besedah ne obstaja nikakršna možnost, da bi radarski sistem vplival na naravni navigacijski sistem največjih sesalcev na svetu.

Številne organizacije, ki se borijo za zaščito živali, so se na izjave odzvale ogorčeno. Izjavam mornarice ne verjamejo, saj so tudi v preteklosti, ko je prihajalo do poginov v podobnih situacijah, venomer zanikali vpletenost in niso bili pripravljeni prevzeti nikakršne odgovornosti za pomor živali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.