Svet
10211 ogledov

Začelo se je: Mrki obrazi, za zaprtimi vrati, "v tišini ..."

vojna v Ukrajini, pogajanja, ukrajinska delegacija, helikopter
1/11
Profimedia vojna v Ukrajini, pogajanja, ukrajisnka delegacija, helikopter
Pogovori potekajo v eni od rezidenc beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Tiskovni predstavnik Kremlja pred pogovori ni želel razkriti ruskih stališč. Poudaril je, da morajo pogajanja potekati "v tišini".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sinočnjem pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom dejal, da bo naslednjih 24 ur ključnih za Ukrajino. 

Predsednik je govoril o pogajanjih z rusko stranjo na meji z Belorusijo in Ukrajino v bližini Černobila, ki so jih sprva pričakovali že v nedeljo, a naj bi se zavlekla zaradi logističnih težav ukrajinske delegacije. "Ne verjamem v rezultat tega srečanja, a poskusimo," je dejal Zelenski.

vojna v Ukrajini, pogajanja, rezidenca, | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, pogajanja, rezidenca, Profimedia

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da so se pogajanja začela in to po tem, ko je na na območje ukrajinsko-beloruske prispela še ukrajinska delegacija.

Pogovori potekajo v eni od rezidenc beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Beloruska delegacija je na prizorišče prispela z vojaškim helikopterjem, iz njega pa so stopili vodja poslanske skupine predsednikove stranke Služabnik naroda David Arahamija, obrambni minister Oleksi Reznikov, predsednikov svetovalec Mihajlo Podoljak in namestnik zunanjega ministra Mikola Točicki. 

 "Ključno vprašanje je takojšnja prekinitev ognja in umik sil z ukrajinskega ozemlja," ukrajinske zahteve povzema francoska tiskovna agencije AFP.

vojna v Ukrajini, ukrajinska delegacija, pogajanja | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, ukrajinska delegacija, pogajanja Profimedia

Pogajanja "v tišini."

"Vsak dan, ko se konflikt podaljšuje, umirajo ukrajinski državljani in vojaki. Pripravljeni smo doseči dogovor, vendar mora biti to v interesu obeh strani," je pred tem pred novinarji dejal vodja ruske delegacije, svetovalec Kremlja Vladimir Medinski. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pred pogovori ni želel razkriti ruskih stališč. Poudaril je, da morajo pogajanja potekati "v tišini".

vojna v Ukrajini, pogajanja, ruska delegacija | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, pogajanja, ruska delegacija Profimedia

Spopadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo

Ruska vojska še naprej izvaja ofenzivo na prestolnico Kijev, kjer se je davi iztekla dvodnevna policijska ura, tako da so lahko ljudje končno zapustili zaklonišča. Vendar pa so se že pol ure po koncu znova oglasile sirene, tako da so odhiteli nazaj.

Odkar je Rusija pred petimi dnevi začela invazijo, je iz Ukrajine v sosednje države pobegnilo že več kot pol milijona ljudi. Več kot polovica naj bi se zatekla na Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomagajmo Ukrajini

 Več slovenskih nevladnih organizacij je za torek popoldne v Ljubljani napovedalo shod v podporo Ukrajini. Kot so sporočili, bo Shod za mir v torek ob 17. uri na Trgu republike v Ljubljani.

Sloveniji je mogoče humanitarno pomoč za Ukrajino oddati na za to organiziranih mestih v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju. V tem trenutku najbolj potrebujejo medicinske pripomočke kot so gaze in kompleti prve pomoči.

 

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:06 28.februar 2022.

    Povsem jasno je, da iz te moke ne bo kruha.. ZDA takšen mir ne bi ustrezal, saj bi izgubili Ukrajino kot vir pritiska na Rusijo in tvegali celo normalizacijo odnosov med Rusijo in EU, kar bi pomenil velik gospodarski deficit ...prikaži več glede na načrtovane biznise s plinom in ostalimi dobrinami..