Svet
11639 ogledov

Začetek splošnega spopada že v nekaj urah?

Konflikt na Bližnjem vzhodu Izrael
1/5
Profimedia
Razmere na Bližnjem vzhodu se naglo bližajo vrelišču, skorajda je že gotovo, da bo Iran v prihodnjih dneh, morda celo urah na tak ali drugačen način udaril po Izraelu. V konflikt bo zelo verjetno potegnilo še Libanon. Zahodne države pozivajo državljane k begu.

Kljub olimpijskim igram, ki naj bi bile simbol miru ali pa vsaj olimpijskega premirja, gre dogajanje na Bližnjem vzhodu svojo pot.

Nedeljski dogodki so še potrdili bojazni analitikov, da poti nazaj ni več in da bo Iran z vojaškim napadom želel maščevati drzen atentat na palestinskega voditelja Ismaila Hanijo, ki je umrl v noči na sredo v Teheranu. Za smrt Hanije, v domovanje katerega so neznanci po zadnjih ugotovitvah izstrelili raketo, naj bi bil odgovoren Izrael, a slednji tega ne komentira. V Jeruzalemu so potrdili zgolj uspešno izveden napad na enega od vodij libanonskega skrajnega gibanja Hezbolah v Bejrutu en dan pred tem.

Konflikt na Bližnjem vzhodu Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Šiitsko militantno gibanje deluje ob tesni pomoči Irana in bi zelo verjetno lahko izvedlo povračilne napade na cilje v Izraelu. Dosedanja izmenjava ognja je bila omejena le na obmejna območja (zgoraj nedeljsko delovanje izraelske protiraketne obrambe na severu države). V primeru napadov globlje v Izraelu ne bo treba dolgo čakati na silovit odgovor judovske države in dokončno razširitev oboroženega konflikta, ki se je po krhkem obdobju miru začel z napadom palestinskega gibanja Hamas na judovske naselbine oktobra lani in sledečo surovo izraelsko ofenzivo v Gazi.

Številne zahodne države pozivajo svoje državljane k takojšnjemu umiku iz Libanona, med njimi je tudi Slovenija. Številne letalske družbe so že prenehale leteti v Izrael. V največjem izraelskem mestu Tel Aviv je vojska v nedeljo izvajala motnje GPS signala, s katerim želijo preprečiti napad z droni in vodenimi izstrelki.

Premier Benjamin Netanjahu je na nedeljski seji izraelske vlade zatrdil, da je njegova država pripravljena na kakšenkoli scenarij in da bo silovito odgovorila na kakršenkoli napad. ZDA so med drugim v regijo poslale letalonosilko.

Konflikt na Bližnjem vzhodu Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Jordanija v hudem precepu

V Teheranu se je danes na obisku mudil jordanski zunanji minister Ajman Safadi (spodaj levo na pogovorih z novim iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom) in skušal tamkajšnje voditelje vendarle prepričati k zadržanosti. Za kako delikatno obdobje gre, govori dejstvo, da je to šele prvi obisk kakšnega zunanjega ministra Jordanije v Iranu po dveh desetletjih.

Konflikt na Bližnjem vzhodu Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

V Jordaniji sicer živi ogromno Palestincev, mnogo med njimi je potomcev beguncev iz Izraela, v zadnjih dneh so v državi potekale demonstracije proti Izraelu in njegovemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Oblasti v Amanu pa že vrsto let tudi igrajo posredniško vlogo pri spodbujanju sobivanja med Izraelom in arabskimi sosedami. Na podlagi vsega tega je v Jordaniji prisoten strah, da bi državo potegnilo v oboroženi konflikt, če bi Iran domneval, da je uradni Aman na strani Izraela. Pri aprilskem raketnem napadu na Izrael so iranske rakete letele tudi čez zračni prostor Jordanije, kar je sprožilo veliko jeze in tudi sestrelitev nekaterih izstrelkov.

Obisk je bolj kot ne obsojen na neuspeh, saj so v Iranu kljub nedavni menjavi na predsedniškem položaju trdno odločeni, da s krvjo maščujejo umor palestinskega gosta. Po poročanju Guardiana so v Teheranu prepričani, da je Izrael prestopil preveč rdečih črt, k svojemu načrtu pa želi pritegniti tudi sunitske arabske sosede.

Konflikt na Bližnjem vzhodu Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Biden se je sprl z Netanjahujem

V Iranu igrajo tudi na zadnja nesoglasja med ZDA in Izraelom. Kljub temu, da zagotavlja trdno podporo, pa je bil ameriški predsednik Joe Biden zelo jezen, ker naj bi ga Netanjahu zavedel s svojimi načrti po odstranitvi Hanije, sicer tudi glavnega Hamasovega pogajalca v mirovnih prizadevanjih za končanje konflikta v Gazi.

Oba voditelja sta imela po poročanju New York Timesa v minulih dneh 'zelo razgret' pogovor, v katerem so padale tudi besede o Netanjahuju kot osrednji oviri za dosego premirja in izpustitve talcev iz Gaze.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Zala
    Zala 22:36 04.avgust 2024.

    Tudi Rankoviću bi morali dopustiti, da zaključi svoj projekt.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 21:29 04.avgust 2024.

    Vse arabske države bi se morale združiti in Izrael zradirati z obličja zemlje, z usranimi židi vred!

  • Puklastimiha 21:21 04.avgust 2024.

    To pa je sovražni govor ! Ne veš kaj govoriš bedak !