Svet
14 ogledov

Zakrpali prvo od treh lukenj

naftni madež, ZDA, pregrada, gradnja
1/7
Žurnal24 main
Medtem ko so svojo pomoč pri čiščenju naftnega madeža na jugu ZDA ponudile številne države, so iz BP sporočili, da so zakrpali prvo od treh lukenj, iz katerih izteka nafte.

Britanska naftna družba BP je sporočila, da kljub zakrpanju prve luknje to še ne pomeni, da nafta ne izteka več v morje.

Medtem so se izboljšale tudi vremenske razmere, kar je olajšalo čistilno akcijo. V torek je bilo na delu okoli dvesto ladij, ki so postavile ogromno jekleno pregrado, ki naj bi preprečila, da razlita nafta doseže obale Louisiane.

Bo pregrada zdržala?
Strokovnjaki BP upajo, da bo pregrada zdržala pritisk vode v globini. "Ne vemo zagotovo", ali bo pregrada delovala, je dejal tiskovni predstavnik BP Bill Salvin.

"Kar zagotovo vemo, je, da se bodo naši strokovnjaki potrudili, da bodo zaustavili iztekanje nafte."


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pomoč ponudil tudi Iran

Svojo pomoč je ponudilo že ducat držav in organizacij, ki so ponudile svoje znanje, opremo in ljudi. Kljub hladnim odnosom se je na seznamu teh držav znašel tudi Iran, ki je ponudil svoje znanje na področju vrtanja nafte.

Pomoč je ponudila tudi Mehika, ki se je zavezala, da bo tesno sodelovala z Washingtonom pri preprečevanju hujših ekoloških posledic. Norveško podjetje NOFO je ZDA ponudilo sredstva za razgradnjo naftnega madeža, poleg tega bi lahko poslali tudi opremo in osebje, je dejal šef NOFO Sjur Knudsen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.