Svet
13 ogledov

Žalostnega Erdogana Putin še vedno ignorira

Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses the media at the AK Party headq Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses the media at the AK Party headq
Turški predsednik Erdogan je v poskusu, da bi vendarle otoplil zaledenele odnose z Rusijo, izjavil, da ga je sestrelitev ruskega vojaškega letala "užalostilo". V Moskvi se ne zmenijo za mehkejši jezik, na podlagi radarske slike trdijo, da se je njihov lovski bombnik znašel v pravcati zasedi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da si želi, da se torkova sestrelitev ne bi nikoli zgodila in da se ne bo nikoli več zgodila. A navkljub spravljivejšim tonom je znova zavrnil možnost, da bi se opravičil Rusiji. Še več, dejal je, da se Moskva s svojimi operacijami v Siriji, ki predvsem pomagajo na Zahodu osovraženemu voditelju Bašarju Asadu, "igra z ognjem".

Erdogan je sicer zaprosil za srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ob robu pariške konference o okolju, ki bo potekala prihodnji teden, a Putin o tem noče nič slišati. Njegovi predstavniki so Erdoganu vljudno zabrusili, da brez pravega opravičila ne bo sestanka med državnikoma. 

Najmodernejši protiletalski sistem na pragu turških vrat

Turčija je danes pozvala svoje državljane, naj odložijo vsa nenujna potovanja v Rusijo. Slednja je včeraj napovedala, da s 1. januarjem ukinja brezvizumsko politiko do Turčije. Prav tako je včeraj napovedala okrepitev svoje protiletalske obrambe v bližini Turčije, zato je na območje poslala moderni rušilec, hkrati pa v Sirijo z letali dostavila svoj najnaprednejši protiletalski raketni sistem S-400. 

"To je bila zaseda!"

Rusko obrambno ministrstvo je včeraj sestrelitev letala su-24, pri čemer je bil na tleh ubit eden od pilotov, še en ruski vojak pa je umrl med sledečo reševalno akcijo, označilo kot "zasedo". Podatki iz njihovih radarskih postaj naj bi namreč dokazovali, da bi turški radarski sistem lahko prvič zaznal letalo komaj 34 minut pred sestrelitvijo, a bi turški prestreznik F-16 potreboval vsaj 46 minut, da bi vzletel iz baze Diyarbakir in ga dohitel.

O samem letu in njegovi smeri so sicer Rusi vnaprej obvestili turško zaveznico ZDA, še dodajajo, na njem pa so bile dobro vidne ruske oznake, zato se Turki ne morejo izgovarjati, da ga niso prepoznali.

Prav tako da podatki po njihovem dokazujejo, da rusko letalo sploh ni vstopilo v turški zračni prostor, temveč se je ves čas gibalo znotraj sirskega. Turki nasprotno trdijo, da je sestreljeni su-24 za kakih 15 sekund vstopil na ozemlje Turčije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • principiumnovum 15:11 29.november 2015.

    Svinjarija je, da so nas turki poskušali vplesti v vojno z Rusi. Višek svinjarije pa je, da to podpira tudi naša politika in novinarji, ki si očitno želijo "aktualnih" novic. Žurnalovci! To, da so vaši lastniki američani je pa res čista jeba!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:16 28.november 2015.

    če Turčija nima hrbtenice je ravno tako kriva če ne še bolj.

  • Marko Rossi 20:12 28.november 2015.

    turk ga je čakal po ukazu NATA, zdaj mu je pa žal, prepozno, samo TITO je znal molsti dve kravi nakerat pa nobeden drug