Svet
36 ogledov

Zaporniki proizvajajo vrhunsko vino

razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta
V enem najstrožje varovanih hrvaških zaporov Lepoglava na Hrvaškem so se pohvalili, da njihovi zaporniki proizvajajo tudi kakovostno in vrhunsko vino iz grozdja, ki raste v zaporniškem vinogradu.

Zapori Lepoglava so bili v prvi polovici leta poslovno najuspešnejši hrvaški zapor, saj so zaporniki ustvarili 4,5 milijona kun (592.000 evrov) prihodkov.

Zapor ima danes tudi pet hektarjev vinogradov, v katerih gojijo enajst sort grozdja. Letno pridelajo približno 50 ton grozdja, v kleti zapora pa letno proizvedejo skoraj 30.000 litrov kakovostnega in vrhunskega vina.

Vodja kmetijske delavnice v zaporu Stjepan Biškup je za hrvaško televizijo dejal, da številni gostinski lokali z območja Lepoglave kupujejo vino, ki je bilo proizvedeno v zaporu. Vina, kot so muškat, graševina, pavlinsko in podobna, naročajo tudi za različna zasebna slavja, kot so poroke.

V upravi dodajajo, da vino ni prednostna naloga zapora, temveč zaporniki, ki jim delo predstavlja del zaporniškega življenja in terapije.

Delo v zaporu je prostovoljno, zaporniki pa lahko zaslužijo med 300 in 1000 kunami (med 40 in 135 evri) mesečno. Imajo tudi več priložnosti za obiske svojcev in prijateljev kot tudi za preživljanje krajših dopustov doma.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:15 02.september 2016.

    Če bi kdo pri nas to poskušal se ne bi čudil če bi naši vinogradniki rekl da je to nelojalna konkurenca in protestiral.

  • kapibara 11:53 02.september 2016.

    U čuzi hočjo vsi delat, ko so pa doma, na svobodi, pa nobeden..