Svet
1411 ogledov

Zaradi dogajanja na jahti groze sprožili preiskavo o odgovornosti za uboj

Bayesian Profimedia
Tožilstvo na Siciliji je po nesreči jahte, ki je v hudem neurju v ponedeljek potonila ob obali blizu Palerma, sprožilo preiskavo povzročitve brodoloma zaradi malomarnosti in uboja.

Umrlo je sedem ljudi, vključno z britanskim tehnološkim tajkunom Mikom Lynchem. Kot zadnje truplo iz potopljenega 56-metrskega luksuznega plovila so po zahtevni reševalni akciji v petek potapljači potegnili Lynchevo 18-letno hčerko. Njegova žena je bila med 15 osebami, ki se jim je uspelo rešiti. 

Dogajanje na jadrnici v njenih zadnjih trenutkih, ko jo je zadel nenapovedani viharni veter, ji potopil krmo in nagnil, nato pa je vanjo vdrla voda, pa sproža ogromno vprašanj. Enojambornica naj bi namreč veljala za zelo varno plovilo, ki bi moralo zlahka preživeti tudi hude viharje. 

Bayesian | Avtor: Profimedia Profimedia

Na današnji tiskovni konferenci je tožilstvo v mestu Termini Imerese sprožilo preiskavo proti neznanim osebam zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve brodoloma iz malomarnosti in več ubojev iz malomarnosti.

Kot je novinarjem povedal tožilec Ambrogio Cartosio, je preiskava v zgodnji fazi, saj so šele v petek našli truplo zadnje žrtve, in bi se lahko v prihodnje odvila v katerikoli smeri.

Preiskovalci so potrdili, da so dan prej gostje na jadrnici obiskali bližnje mesto Cefalu, nato pa se je jadrnica zasidrala pred obalo.

Potrdili so tudi, da takoj po rešitvi iz vode niso testirali posadke na prisotnost alkohola in drog. 

Ujetniki so očitno bežali na nasprotno stran, a zaman

Tožilstvo je v izjavi še navedlo, da je potop jahte najverjetneje povzročil poseben tip vetra, ki se spusti iz neurja in se na tleh izjemno hitro razširi, in ne vodna tromba, kot se je sprva ugibalo.

Spodaj zadnja znana fotografije zasidrane jadrnice (na levi), tik preden se je na območju razbesnelo neobičajno močno neurje. V bližini je še ena zasidrana jadrnica, katere kapitan je med neurjem s prižganim motorjem uravnaval smer in preprečeval nagibanje. Ko je opazil, da je sosednja jadrnica v težavah, je s svojim plovilom odhitel na pomoč, a presenečno opazil, da je že potonila. Lahko je le še reševal iz vode brodolomce.

Vsi razen enega člana posadke so se rešili, vključno s kapitanom, umrlo pa je šest gostov.

Bayesian | Avtor: Profimedia Profimedia

Trupla šestih žrtev so našli v dveh kabinah na strani ladje, ki je bila najbližje površju, in preiskovalci menijo, da so se ujeti potniki tja premaknili v iskanju zadnjih žepov zraka. Ladja je potonila s krmo, na morskem dnu pa pristala obrnjena na desno stran. Potniki so se zatekli v kabine na levi strani, je pojasnil predstavnik gasilcev Girolamo Bentivoglio Fiandra. 

Preživeli so se iz ladje očitno lahko rešili, ker so se pravočasno zbudili in odhiteli na krov.

Z ladje so opozorilno raketo izstrelili ob 4.38 in obalna straža se je nemudoma napotila na območje, a ko je prispela, je jahta že potonila. V nasprotju s predhodnimi poročili je predstavnik obalne straže Raffaele Macauda dejal, da za tisto noč ni bilo izdano opozorilo pred nevihtami. "Šlo je za nenaden in nepričakovan dogodek," je zatrdil.

Bayesian | Avtor: Profimedia Profimedia

Posadka glede na prvotna zagotovila pristojnih v času preiskave lahko zapusti Sicilijo, namerava pa tožilstvo še enkrat zaslišati kapitana ladje, 51-letnega Jamesa Catfielda, izkušenega mornarja z Nove Zelandije, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Informacij o tem, ali je bila odprta loputa na plovilu, kar bi lahko pojasnilo hiter potop, ni mogoče potrditi, dokler ladje ne izvlečejo, so še pojasnili in dodali, da bi to lahko trajalo več tednov.

56-metrska luksuzna jahta Bayesian je potonila v ponedeljek zgodaj zjutraj, potem ko je območje ob obali Porticella zajelo hudo neurje. Na krovu plovila je bilo v času nesreče 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, eno truplo so našli že v ponedeljek.

Iskanje in vračanje trupel na površje je bila zelo zahtevna operacija zaradi globine potopljene jadrnice. Posebej izurjene potapljače, ki so imeli zaradi tega na voljo le nekaj minut za zadrževanje na plovilu, so ovirali tudi potopljeni predmeti, ki so blokirali dostop do kabin. 

Bayesian | Avtor: Profimedia Profimedia

Na plovilo je goste povabil 59-letni tehnološki milijarder Lynch, ki je želel proslaviti oprostilno sodbo v obsežnem sodnem procesu, povezanem z očitki goljufije prodaje njegovega podjetja podjetju HP v ZDA.

Med žrtvami so bili poleg Lyncha še njegova 18-letna hčerka Hannah, četverica njegovih prijateljev in glavni kuhar na ladji. Hčerka Hannah je bila pred kratkim sprejeta na univerzo v Oxfordu, so poročali britanski mediji. V kabini, kjer so jo našli potapljači, je bila sama.

Lyncha so zaradi njegovega bogastva, ki ga je ustvaril, mnogi imenovali "britanski Bill Gates."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:08 24.avgust 2024.

    Prav nič ti ne pomaga če si tajkun ali pa vplivnica, hehehe.

  • Kmodri_ 18:46 24.avgust 2024.

    Odlična novica, narava a selekcija deluje.....Darwin je imel prav! Samo povem....

  • Ender3 18:20 24.avgust 2024.

    Pri nas bi za kaj takega odredili vsaj dve preizkovalni komisiji.