Svet
1 ogledov

Zaradi dviga cen, kazen

Trgovina istockphoto Žurnal24 main
Kitajske oblasti so zaradi dviga cen Unilever kaznovale s 220.000 euri. Največ kar za deset odstotkov naj bi se zvišale v manjših trgovinah.

Unilever, britansko-nizozemski proizvajalec izdelkov bo v nekaterih predelih Kitajske zvišal cene določenih proizvodov za gospodinjstvo, čeprav je zaradi napovedi dviga cen pred tedni prejel kazen. Kitajci se namreč že tako borijo z visoko inflacijo poleg tega pa jim grozi tudi pet do deset odstoten dvig cen. Največ naj bi se cene znižale v manjših trgovinah.

Kazen 220.000 eur
Na začetku meseca, 6. maja so sicer kitajske oblasti Unilever kaznovale z dvema milijonoma juano, kar znaša okoli 220.000 evrov kazni, saj naj bi podjetje "nezakonito razširilo novico o dvigu cen" in s tem spodbudilo paniko med potrošniki, ki so pred strahom o podražitvi panično nakupovali izdelke.

Kazen kitajske nacionalne komisije za razvoj in reforme sicer analitiki vidijo tudi kot pomemben znak drugim podjetjem v luči strahu Pekinga pred naraščajočimi cenami.

Kitajska centralna banka se je na inflacijske pritiske odzvala z dvigom obrestnih mer, ki jih je od oktobra zvišala že štirikrat. Večkrat je že zaostrila tudi zahteve za kapitalsko ustreznost bank, s čimer je zmanjšala obseg posojil. So pa oblasti posegle tudi direktno na trg, ko so številna podjetja pozvala, naj ne zvišujejo cen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.