Svet
14933 ogledov

Zaradi otrokovega imena na sodišču

Dojenček
Sodišče bo moralo odločiti, ali je takšno ime za otroka sprejemljivo.

Francosko sodišče mora odločiti, ali bosta starša otroku lahko dala ime Jihad (džihad) ali ne. Jihad v arabščini pomeni trud ali boj, ne pa nujno tudi sveta vojna. 

Francoski zakoni posežejo v pravico staršev do poimenovanja otrok, kadar bi izbrano ime škodilo otroku. V primeru dečka, ki se je rodil avgusta, so se odločili odzvati, čeprav so v Franciji ljudje s tem imenom, piše BBC. 

Izraz džihadisti se zadnje čase povezuje predvsem s pripadniki IS, ki so v zadnjih dveh letih v Franciji izvedli več napadov. Sodišče svoje odločitve še ni sporočilo. 

Batman bin Suparman Sin Anal??? Slovenija Slovenci s 53 tisoč imeni, v tujini nekatera prepovedana

Pred štirimi leti so sodniki že odločali o primeru, v središču katerega je bil triletni deček z imenom Jihad. Takrat so njegovo mamo denarno kaznovali, ker je otrok v vrtec prišel v majici, na kateri je pisalo "Jaz sem bomba" in "Jihad, rojen 11. septembra". Materi so zaradi provokativne majice - sodba se je nanašala na omembo 11. septembra in ne na ime Jihad - naložili 2000 evrov kazni. 

Pred dvema letoma pa so paru prepovedali, da bi hčerko poimenovala Nutella, ker bi bila deklica po mnenju sodišča žrtev posmeha. Sodnik je odločil, da bo deklici namesto tega ime Ella. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.