Svet
6 ogledov

Zaradi resnih groženj Fitna umaknjena

Fotografija je simbolična. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Film nizozemskega poslanca Geerta Wildersa, ki po mnenju muslimanov žali njihova verska čustva, so v petek zvečer zaradi groženj umaknili s svetovnega spleta.

Kot so pojasnili pri ponudniku spleta LiveLeak, je njihovo osebje prejelo resne grožnje. Obenem dodajajo, da je to žalosten dan za svobodo govora na internetu.

Kljub vsemu pa film Fitna, kar v prevodu iz arabščine pomeni nesoglasja ali razlike med ljudmi, ostaja še naprej dostopen na spletni strani nizozemske Svobodne stranke in na spletni strani nizozemske televizije Nova TV.

Wilders v šestnajstminutnem filmu opisuje svoj pogled na islam in na Koran. V filmu prikazuje posnetke nasilja v imenu islama, tudi terorističnih napadov 11. septembra v ZDA in napad v Madridu, ki jih spremljajo sovražne izjave muslimanov, na primer: "Alah je srečen, ko so ubiti nemuslimani".

Odzivi po vsem svetu
Wilders je naprej želel film objaviti na nizozemski televiziji, vendar se mu ni uspelo dogovoriti. Film je sicer izzval odzive po vsem svetu. Njegovo objavo je obsodil predsednik nizozemske vlade Jan Peter Balkenende, slovensko predsedstvo EU pa je izrazilo mnenje, da je film namenjen zgolj netenju sovraštva. Objavo sta obsodila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in Svet Evrope. Še ostreje so se nanj odzvali v muslimanskem svetu, predvsem v Iranu in Pakistanu. Muslimanski vodje na Nizozemskem so sicer muslimane po svetu pozvali, naj po objavi filma ostanejo mirni in odgovorni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.