Svet
3 ogledov

Zaradi stavke odpovedani leti

Letalo letalske družbe Lufthansa je bilo namenjeno v New York, vendar je bilo za Žurnal24 main
Kabinsko osebje Lufthanse stavka v Frankfurtu, Berlinu in Münchnu. Na Aerodromu Ljubljana zaradi te stavke težav ne pričakujejo, vendar jih ne morejo povsem izključiti.

V Frankfurtu se je osemurna stavka začela ob 6. uri, v Berlinu pa ob 5. uri. Ob 13. uri bo kabinsko osebje 11-urno stavko začelo še na münchenskem letališču. Lufthansa je v Frankfurtu že odpovedala polovico načrtovanih letov na kratke in srednje proge.

V Lufthansi so odpovedali že tudi kar nekaj letov na dolge proge, a najbolj prizadeti so tako kot v petek, ko je kabinsko osebje stavkalo le v Frankfurtu, predvsem leti znotraj Nemčije in Evrope. Skupaj je bilo odpovedanih okoli 180 letov.

Na drugem največjem evropskem letališču je spet nastala velika gneča, o takšnih težavah kot v petek, ko so morali za krajši čas zapreti celotno letališče, pa za zdaj ne poročajo.

Težav ne morejo izključiti

Iz Aerodroma Ljubljana so za STA sporočili, da težav zaradi današnje stavke ne pričakujejo, a jih ne morejo popolnoma izključiti. Dogajanje pa natančno spremljajo. Za zdaj do zamud ali odpovedi zaradi Lufthansine stavke ni prihajalo.

Želijo petodstotno znižanje plač

Sindikat Ufo, ki združuje velik del okoli 19 tisoč članov kabinskega osebja, vodstvo družbe jezi predvsem z načinom napovedovanja stavke. Sindikat je tako podrobnosti današnjih stavkovnih dejavnosti predstavil pozno v ponedeljek zvečer, šest ur pred začetkom stavke. V Lufthansi opozarjajo, da je to skrajno nepošteno do potnikov.

Kabinsko osebje Lufthanse si prizadeva za petodstotno zvišanje plač za 15 mesecev z začetkom letošnjega januarja. Pri tem se sklicujejo na dejstvo, da so tri leta njihove plače mirovale. Nasprotujejo tudi uporabi začasnega kabinskega osebja.

Za stavko so se odločili, potem ko so pogajanja z vodstvom družbe minuli teden propadla. Trenutna ponudba vodstva nemškega letalskega prevoznika naj bi bila zvišanje plač za okrog 3,5 odstotka.

V sindikatu opozarjajo, da bodo morali v primeru nadaljevanja neomajne drže vodstva tudi po današnji stavki uresničiti grožnje o splošni stavki kabinskega osebja. V sredo pa ta po navedbah vodje sindikata Nicoley Baublies še ni verjetna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.