Svet
18 ogledov

Zaradi zapletov v Sloveniji spremembe tudi na časovnici v Bruslju

obisk Ursule von der Leyen v Sloveniji po poplavah Flickr/Vlada RS
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavitev sestave prihodnje komisije v Evropskem parlamentu, sprva predvideno za sredo, preložila na prihodnji torek, saj Slovenija še ni zaključila postopka imenovanja komisarske kandidatke, so sporočili danes v Bruslju.

Kot je navedel tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer, je slovenska vlada Evropsko komisijo obvestila, da bo slovenski parlament stališče o kandidatki Marti Kos podal v petek. Šele nato bo lahko zaključila postopek in novo kandidatko uradno predlagala.

Zato je komisija po Mamerjevih besedah Evropski parlament zaprosila, da preloži predstavitev sestave prihodnjega kolegija komisarjev vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta s strani predsednice von der Leyen, dokler seznam kandidatov ne bo dokončan.

Von der Leyen se bo tako srečanja konference predsednikov parlamenta udeležila prihodnji torek v Strasbourgu.

Predsednica naj bi se sicer glede na prvotne napovedi z vodji političnih skupin sestala v sredo zjutraj v Evropskem parlamentu v Bruslju, vendar pa so to zdaj preložili.

Svojega kandidata za komisarski položaj namreč še ni uradno predlagala Slovenija. Vlada je sicer v ponedeljek po odstopu dosedanjega kandidata Tomaža Vesela za ta položaj nominirala nekdanjo diplomatko Marto Kos, a preden bo kandidaturo uradno potrdila in posredovala v Bruselj, mora pridobiti še mnenje pristojnega odbora DZ. To naj bi se zgodilo v petek.

Do Veselovega odstopa je prišlo, potem ko naj bi von der Leyen pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za geografsko, politično in spolno uravnoteženost komisije.

Kos bo morala, tako kot ostali komisarski kandidati, opraviti zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, ki bo predvidoma oktobra, sledilo bo potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.