Svet
38 ogledov

Zato sta nemška džihadista dobila milejšo kazen

Zapor Shutterstock
Nemška državljana tunizijskega porekla sta danes pred nemškim sodiščem dožakala sodbo za svoj zločin; sodelovanje v bojih na strani Islamske države v Siriji. Doletela ju je mila kazen.

Ayoub B. in Ebrahim H. B. sta se pred nemškim sodiščem zagovarjala zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji; oba sta nekaj mesecev preživela v Siriji, kjer sta se borila na strani Islamske države.

27-letni Ayoub B, ki je v Siriji vozil reševalno vozilo in ki je bil povezan z dogajanji na bojiščih, je dobil kazen zapora v trajanju štirih let in treh mesecev.

Ebrahima H. B., ki so ga v Siriji pripravljali za samomorilski napad, ki ga je na koncu preprečila iraška vojska, je medtem sodišče obsodilo na tri leta zaporne kazni.

Oba sta se včlanila v tako imenovano wolsbursko celico, povezano okrog muslimanskega pridigarja, ki je mlade muslimane v Nemčiji novačil za boje v Siriji. Oba omenjena nemška državljana sta se po nekaj mesecih iz Sirije razočarana vrnila domov v Nemčijo in postala znana nemški javnosti po svoji izpovedi, ki sta jo podala za dokumentarni film javne nemške televizije ARD.

Govorila sta o svojih motivih za pridružitev Islamski državi in natančno opisala vsakdan v tej islamistični organizaciji. Ker sta se bila pripravljena javno razkriti kot nekdanja terorista, brez dlake na jeziku povedati, kaj sta doživela in na kateri strani sta se borila, jim je sodišče, pišejo danes nemški mediji, dosodilo milejšo kazen od tiste, ki jo je predlagalo državno tožilstvo.

Slednje še razmišlja, ali se bo na odločitev sodišča pritožilo. 

Komentarjev 1