Svet
25 ogledov

ZDA grozi suša tisočletja

Suša v Sao Paulu EPA
Skupina znanstvenikov z Nasinega inštituta Goddard za vesoljske študije napoveduje sušo, večjo od megasuše" v 12. in 13. stoletju.

Jugozahodu ZDA in Osrednjemu nižavju zaradi vse večje količine toplogrednih plinov v ozračju konec tega stoletja grozi huda suša, kakršne na območju ni bilo že več kot tisoč let, kaže študija, objavljena v znanstveni reviji Science Advances.

Skupina znanstvenikov pod vodstvom Bena Cooka z Nasinega inštituta Goddard za vesoljske študije je po poročanju britanskega BBC ugotovila, da bo po letu 2050 jugozahod ZDA in Osrednje nižavje, ki se razteza čez ves osrednji del ZDA, zajela suša, ki bo presegla celo dolga sušna obdobja v času t. i. srednjeveške podnebne anomalije v 12. in 13. stoletju.

20 do 50-letne "megasuše"

Kot je pojasnil Cook, so "megasuše" v 12. in 13. stoletju trajale od 20 do 50 let, bile pa so posledica manjše količine padavin in večjega izparevanja vode zaradi višjih temperatur.

Znanstveniki so to ugotovili na podlagi primerjanja drevesnih letnic, ki so širše v letih, ko je več padavin. Podatke so primerjali s 17 podnebnimi modeli, skupaj z drugimi znaki, ki kažejo vlažnost tal. Tako so dobili občutek, kdaj gre za običajne pojave in kdaj za ekstremno sušo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.