Svet
2 ogledov

ZDA in Evropa podpirajo tirane

Na Bližnjem vzhodu je po mnenju organizacije kar nekaj držav, v katerih oblastni Žurnal24 main
Letno poročilo organizacije Human Rights Watch (HRW) obtožuje Evropo in ZDA, da omogočajo ohranitev avtoritarnih sistemov po svetu.

HRW je med največje kršiteljice demokracije na svetu uvrstila Kenijo, Pakistan, Bahrajn, Jordanijo, Nigerijo, Rusijo in Tajsko, kot kršitelje pa HRW našteva tudi Čad, Kolumbijo, DR Kongo, Etiopijo, Eritrejo, Libijo, Iran, Severno Korejo, Savdsko Arabijo in Vietnam.

Zlorabe v imenu "vojne proti terorizmu" se po navedbah poročila dogajajo v ZDA, Franciji, Veliki Britaniji in Pakistanu. Zahodni svet ne le da ne stori nič za prodor demokracije, temveč avtoritativne režime celo podpira, trdi poročilo.

"Avtokrati se lahko zdaj na lahek način zatečejo k navidezni demokraciji. To pa zato, ker mnoge zahodne države zgolj vztrajajo pri izvedbi volitev in pri tem tudi ostanejo," je opozoril izvršni direktor HRW Kenneth Roth. Poročilo navaja različne načine prikrojevanja volitev, med drugim s prevaro, nadzorom nad volilnim aparatom, oviranjem opozicije, političnim nasiljem, oviranjem medijev in civilne družbe ter spodkopavanjem zakonodaje.

"ZDA in EU bi morale zahtevati spoštovanje pravic v skladu z mednarodno zakonodajo, vključno s svobodo medijev, svobodo zbiranja in tajnim glasovanjem. Zdi se, da Washington in evropske vlade sprejemajo rezultate še najbolj dvomljivih volitev, če je zmagovalec volitev njihov strateški ali trgovski zaveznik," dodaja mednarodna organizacija, ki obenem izpostavlja tudi nekatere vodilne evropske države zaradi nasprotovanja vstopu Turčije v EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.