Svet
2149 ogledov

Zelenski o ruskih mirovnih pogojih: Nacizem je že nastopil in zdaj ima Putinov obraz

Volodimir Zelenski Epa Volodimir Zelenski.
Pogoji ruskega predsednika Vladimirja Putina za prekinitev ognja in začetek mirovnih pogovorov po umiku ukrajinskih sil iz štirih priključenih regij so po oceni ukrajinskega predsednika ultimat, ki ga zavrača, medtem ko je njegov svetovalec Mihajlo Podoljak dejal, da so žaljivi za zdravo pamet. Putinove pogoje so zavrnili tudi v Natu in ZDA.

Volodimir Zelenski je v odzivu zavrnil ruske zahteve in Putina primerjal z nekdanjim nemškim diktatorjem Adolfom Hitlerjem. "Ta sporočila so sporočila ultimata (...), enako je počel Hitler," je dejal Zelenski v intervjuju za italijansko televizijo Sky TG24. "Nacizem je že nastopil in zdaj ima Putinov obraz," je dejal.

"Vse to je popolna prevara. Zato se znebite iluzij in prenehajte resno jemati 'ruske predloge', ki so žaljivi za zdravo pamet," je v odzivu na Putinove pogoje za mirovna pogajanja na družbenih omrežjih zapisal Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske pogoje sta po zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju zavrnila tudi ameriški minister za obrambo Lloyd Austin in generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"Ta predlog dejansko pomeni, da bi Rusija dosegla svoje vojaške cilje, saj pričakuje, da bi se Ukrajinci odpovedali precej več ozemlju, kot ga je Rusija osvojila doslej," je povedal Stoltenberg. Dodal je, da ruski predlog ni bil predstavljen v dobri veri.

Austin pa je dejal, da bi lahko Putin takoj končal vojno, če bi želel. "Putin ni v položaju, da bi lahko Ukrajini narekoval, kaj mora narediti za mir," je poudaril.

Ruski predsednik je pred tem sporočil, da bo Rusija nemudoma pristala na prekinitev ognja in začela mirovna pogajanja, če bo Ukrajina umaknila vojake iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki si jih je sicer Moskva enostransko priključila, in opustila svoja prizadevanja za vstop v zvezo Nato.

Ob tem je dodal, da "ne izključuje ohranitve ukrajinske suverenosti nad regijama Herson in Zaporožje pod pogojem, da ima Rusija močno kopensko povezavo s Krimom".

Pogoje za končanje vojne je Putin postavil le dan pred začetkom dvodnevne mirovne konference za Ukrajino, ki bo potekala v Švici. Moskva sicer na konferenco, na kateri bo sodelovalo okoli 90 držav, ni bila povabljena, Putin pa jo je označil kot trik za odvračanje pozornosti.

Medtem ko ruska vojska regijo Lugansk okupira skoraj v celoti, na območju Donecka vsakodnevno potekajo siloviti boji. Vojaški spopadi se nadaljujejo tudi v hersonski in zaporoški regiji, kjer pa sta istoimenski prestolnici pod nadzorom Kijeva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • jezero 07:42 16.junij 2024.

    Po mnenju ZDA Rusi še sploh niso oslabljeni, zato mir ni zaželjen. Zato b o Zelenski še kasiral milijarde, on pa pošiljal Ukrajince v mesoreznico. Sicer se pa Ukrajinci vozijo po Sloveniji v absolutno najdražjih avtomobilih. Največ prekopčujejo z turističnimi nepremičninami.

  • Rim 09:58 15.junij 2024.

    Tipično za Zelenskega, Bidna in zahod, svoje lastnosti očitajo drugim, brez kakršnega koli dokazila v podporo trditve. Zanj pa obstaja cel kup dokazov od slik v njegovi pisarni, simbolov na opasaču in drugje, pozdravljanju s pripadniki Ukrajinskih nacistov v Kanadi in še in še.

  • Naklonsky 06:00 15.junij 2024.

    Slej ko prej bo naci Putlerja likvidiral lastni narod ali se bo pa sam, kot Hitler.