Svet
28 ogledov

Zete obglavljene, truplo ugrabljeno

 Heriberto Lazcano Reuters
Tragikomedija v Mehiki. Kmalu potem, ko je tamkajšnja vojska potrdila, da je uspela ubiti vrhovnega poveljnika zloglasnega narkokartela Los Zetas, so neznanci ugrabili njegovo truplo.

Mehiški marinci so ponosno obvestili javnost, da so forenzični testi prstnih odtisov potrdili njihov velik uspeh. V nedeljskem streljanju v zvezni državi Coahuila na severu Mehike je bil namreč ubit Heriberto "Eksekutor" Lazcano, 38-letni ustanovitelj kartela Los Zetas, ki obvladuje vzhod Mehike. Gre za enega največjih uspehov v boju proti narkokartelom. Boj proti organiziranemu kriminalu in med kriminalci samimi je namreč v zadnjih šestih letih predsednikovanja Felipeja Calderona zahteval življenja kar 50 tisoč ljudi.

Truplo ponoči ugrabili

Vojska je truplo Lazcana, ki naj bi bil vpleten v na stotine umorov, predala lokalnim obalstem v Coahuili, kjer pa so ponoči po lokalnem času oboroženi neznanci napadli tamkajšnjo mrtvašnico in truplo odpeljali v neznano.

Najbolje organizirani, najbolj krvoločni

Kartel Zetas je po mnenju ameriških pravosodnih oblasti najbolj organiziran in najbolje podprt s tehniko in orožjem.  Leta 1999 so nekdanji elitni pripadniki vojske, ki so se v uniformi sicer borili prav proti trgovcem z mamili, zaradi podkupnin prebežali k Zalivskemu kartelu, kjer so Zete postale nekakšna paravojaška enota znotraj kartela, odgovorna za varovanje vodilnih mož kartela ter za opravljanje najbolj zahtevnih napadov na nasprotnike.

Od Zalivskega kartela pa so se Zete leta 2010 ločile in po površini, ki jo nadzorujejo, kmalu postale največja kriminalna skupina v Mehiki. V nasprotju z ostalimi karteli pri Zetah zaslužki od mamil znašajo le okoli 50 odstotkov njihovih dohodkov, ostalo pa zaslužijo s plenom med brutalnimi akcijami proti drugim kartelom ali pa z odkupninami, ki jih zahtevajo za ugrabljene bogate civiliste. Njihov zaščitni podpis so obglavljena trupla in pokoli, pri katerem ne gledajo na spol in starost žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.