Svet
100 ogledov

Zgodovinska odločitev Meddržavnega sodišča

Gaza civilisti ruševine Profimedia Presunljiv prizor iz porušene Gaze.
Palestinsko predsedstvo je današnjo odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ), da izraelska okupacija palestinskih ozemelj krši mednarodno pravo, označilo za zgodovinsko.

Do sodišča pa je bil kritičen izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je odločitev označil za lažno in dodal, da Izrael ni okupator, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsedstvo pozdravlja odločitev sodišča. Meni, da gre za zgodovinsko odločitev, in zahteva, da se Izrael prisili k njeni uresničitvi," je sporočil urad palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Odločitev je v imenu palestinskega zunanjega ministrstva v Ramali pozdravila tudi državna sekretarka Varsen Agabekian Šahin, ki je poudarila, da je to velik dan za Palestino, tako zgodovinsko kot pravno. "To je najvišji sodni organ na svetu, ki je predstavil zelo podrobno analizo dolgotrajne izraelske okupacije in kolonizacije palestinskega ozemlja, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom," je dodala.

V Izraelu so bili do odločitve sodišča kritični. "Judovsko ljudstvo ni okupator na svoji zemlji, ne v naši večni prestolnici Jeruzalemu ne v dediščini naših prednikov v Judeji in Samariji. Nobena lažniva odločitev v Haagu ne bo izkrivila te zgodovinske resnice, prav tako pa ni mogoče izpodbijati zakonitosti izraelskih naselbin v vseh delih naše domovine," je poudaril Netanjahu.

Generalna skupščina ZN je ICJ leta 2022 zaprosila za mnenje o pravnih posledicah, ki izhajajo iz politik in praks Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. Sodišče pa je danes odločilo, da izraelska okupacija palestinskih ozemelj krši mednarodno pravo in jo je treba čim prej končati. Mnenje sodišča sicer ni pravno zavezujoče.

Izrael palestinska ozemlja okupira že od leta 1967. Vojska se je sicer leta 2005 umaknila iz Gaze, ob tem pa izpraznila nezakonite judovske naselbine. Do aktualne vojne v Gazi je Izrael ohranjal blokado enklave, tam pa tudi redno izvajal napade. Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško prisotnost, število tamkajšnjih izraelskih naseljencev pa je naraslo na 700.000.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 18:02 19.julij 2024.

    Pričakujem tudi Netanjahujevo aretacijo, obsodbo in izvršbo kazni na vislicah!

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 18:00 19.julij 2024.

    Končno ena poštena sodba! Čestitke Palestini, židovsko golazen pa je treba iztrebiti! Smrt okupatorjem!