Svet
14 ogledov

Zgodovinski dogovor Srbije in Kosova

Dogovor Srbija Kosovo EPA
Sporazum je parafiran, morata pa ga potrditi tako uradni Beograd kot Priština. Kosovo se veseli, saj meni, da gre za zgodovinsko odločitev in priznanje Kosova.

Delegaciji Srbije in Kosova sta na pogovorih pod okriljem EU danes dosegli dogovor. Težko pričakovani sporazum o normalizaciji odnosov med državama je parafiran, je v Bruslju sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Podpisov na sporazumu sicer še ni, saj morata zeleno luč za to prižgati še uradni Beograd in Priština.

Delegaciji Srbije in Kosova, na čelu katerih sta premiera Ivica Dačić in Hashim Thaci, sta se danes v Bruslju sestali na že desetem krogu pogovorov in se očitno vendarle uspeli dogovoriti, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. Podrobnosti vsebine dogovora niso znane.

Priznanje Kosova

Thaci je medtem po pisanju Bete izjavil, da danes parafirani sporazum zagotavlja "priznanje Kosova, njegove mednarodne subjektivitete, suverenosti in ozemeljske celovitosti". Poudaril je, da gre za "zgodovinski sporazum", ki "utira pot" nadaljnji normalizaciji odnosov med državama ter ponuja "roko sprave med Srbi in Albanci".

Na novinarsko vprašanje, kako komentira izjave Dačića, da so bili sprejeti vsi pogoji Srbije, je odvrnil, da so Srbi tudi v preteklosti že govorili o lastnih zmagah, a praksa bo pokazala, kako točno stojijo stvari.

"To je vendarle najboljša rešitev za vse nas, tudi za Srbijo in celo regijo," je še dejal. Kosovska vlada bo v prihodnjih dneh v koordinaciji z Eulexom, evropskimi institucijami in zvezo Nato začela z uveljavljanjem sporazuma, je še dejal.

"To je sporazum za prihodnost obeh držav in za prihodnost Evropske unije," je še dejal Thaci in izrazil pričakovanje, da bodo sedaj Kosovo priznale tudi tiste države, ki tega doslej še niso storile, ter da bo kmalu postalo del Združenih narodov.

Komentarjev 1
  • privat 10:12 21.april 2013.

    kaj pa še free Vojvodina in free Sanjak?? treba je pohiteti ,dokler ima srbija še kej denarja!