Svet
7 ogledov

Žirinovski za predsednika

Od kontroverznega politika do zakonskega in svetovalca za samske. (Foto: Reuters Žurnal24 main
Ruski nacionalistični vodja Vladimir Žirinovski je napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah marca prihodnje leto.

Enainšestdesetletnega Žirinovskega je za predsedniškega kandidata danes na kongresu pred predsedniškimi volitvami, ki je potekal v Moskvi, uradno nominirala njegova Liberalno-demokratska stranka (LDPR). Na kongresu je Žirinovski obtožil Američane, da poskušajo v nekdanji Sovjetski zvezi povzročati težave, poleg tega pa se je obregnil tudi ob milijone azijskih delavcev, ki prihajajo v državo, in dejal, da "vsak od njih s sabo nosi tudi gram droge".
 
Čeprav je LDPR opozicijska stranka, glasuje za zakone, ki jih podpira Kremelj. Stranka se je v ruski parlament uvrstila kot tretjeuvrščena na parlamentarnih volitvah v začetku meseca. 

Predsedniške volitve, po katerih se bo predsedniku Vladimirju Putinu končal drugi mandat in na katerih naj opozicija ne bi imela praktično nobenih možnosti za zmago, bodo v Rusiji marca prihodnje leto. Opozicija je Putina že obtožila uničenja demokratične opozicije, in sicer z nadzorom medijev in z volilnimi zakoni, ki potiskajo manjše stranke na stranski tir. V predsedniški tekmi bo Žirinovski eden izmed najprepoznavnejših kandidatov, pričakujemo pa lahko, da bo zmagal Dmitri Medvedjev, ki ga je podprl tudi sedanji ruski predsednik Vladimir Putin.


 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.