Svet
25 ogledov

Zunanja ministrica EU zajokala

Federica Mogherini EPA
Iz sveta prihajajo obsodbe današnjih terorističnih napadov v Bruslju, ki so zahtevali več življenj in ranjenih. "To je zelo žalosten dan za Evropo," je dejala zunanja ministrica EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil zgroženost nad napadi, ki so na letališču Zavantem in evropski četrti v Bruslju zahtevali več nedolžnih življenj. Žrtvam in svojcem je izrazil sožalje.

"S tem so teroristi dosegli novo dno v službi sovraštva in nasilja," je zapisal v sporočilu za javnost. "Evropske institucije so v Bruslju zahvaljujoč velikodušnosti belgijske vlade in ljudi. Evropska unija sedaj vrača to solidarnost in bo izpolnila svojo vlogo in pomagala Bruslju, Belgiji in Evropi kot celoti v boju proti terorističnim grožnjam, s katerimi se vsi soočamo," je dodal.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je poudarila, da gre za "zelo žalosten dan za Evropo".

"Evropa je v vojni" in "soočeni smo z globalno grožnjo", pa je sporočil Francois Hollande, predsednik Francije, ki je bila v minulem letu sama žrtev krvavih terorističnih napadov, iskanje odgovornih zanje pa je preiskovalce pripeljalo prav v Bruselj.

"Ob dogodkih v Bruslju sem šokiran in zaskrbljen. Naredili bomo vse, kar lahko, da pomagamo," je tvitnil britanski premier David Cameron.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem v prvem odzivu izpostavila, da se je treba na današnje napade odzvati s solidarnostjo in odločnostjo. "Odvratni napadi v Bruslju bi nas morali povezati: solidarnost z žrtvami + odločnost nasproti teroristom," je na Twitterju zapisal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje belgijskemu kralju Philippu in vsem Belgijcem ob smrti civilistov ter ostro obsodil te "barbarske zločine". "Boj proti temu zlu zahteva najvišjo raven mednarodnega sodelovanja," je poudaril v izjavi za javnost.

Papež Frančišek je izrazil najgloblje sožalje sorodnikom žrtev in obtožil "slepo nasilje" v Bruslju. Ubite je papež predal v roke Božji milosti, sam pa skozi molitev deli trpljenje njihovih bližnjih, je v telegramu nadškofu nadškofije Mechelen-Bruselj Jozefu De Keselu zapisal vatikanski državni tajnik Pietro Parolin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • nergač 22:24 23.marec 2016.

    ko bi bilo tako, bi ne bilo problema, a v resnici je to njeno reklo "delovni migranti wellcome"

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:24 23.marec 2016.

    Upam,da bivša agentka STASI-ja Angela tut joka,ko vidi,kakšno piz.........jo je naredila s svojim "begunčki wellcome"?

  • Žurnalček 18:37 22.marec 2016.

    Plaći ićko samo plaći , ko bi vsaj teb pod njo kaj njihovega explodiral !