Uporabno
108 ogledov

5 preprostih ritualov proti staranju kože

oko, ženska Unsplash
Nihče od nas si ne želi imeti nepotrebnih gub. Toda le redki so pripravljeni žrtvovati veliko časa, truda ali denarja za pomlajevalne tretmaje. Zato smo zbrali obrede, ki vam prihranijo čas, a so zelo učinkoviti in upočasnijo naravni proces staranja kože.

1. Zaščitite kožo pred soncem

Tudi v zmernem podnebnem pasu je potrebno zaščititi kožo pred sončnimi žarki – ultravijolično sevanje namreč prodira v kožo, kjer poškoduje vlakna, ki ohranjajo elastičnost kože. Bolj ko je koža izpostavljena žarkom, bolj se poškoduje in izgublja čvrstost. Dokaz za to so poklicni vozniki – polovica njihovih obrazov pogosto pokaže, kaj dolgotrajna izpostavljenost soncu naredi koži. In to celo skozi zaprto okno. Zato se vsak dan namažite s kremo z zaščitnim faktorjem, poleti s SPF 50, pozimi lahko s SPF 20. Na hribe pa vzemite spet petdesetko.

Ali imate radi zagorelo kožo? Potem poiščite kreme za samoporjavitev, ki so v nasprotju s soncem neškodljive.

2. Hidrirajte se

Če za hidracijo kože ne uporabljate ničesar, je čas, da začnete. Glede na tip kože izberite kremo, losjon, olje, gel ali serum – preverite, kaj vam najbolj ustreza. Ko gre za gube je dobro izbrati izdelek s sestavinami, ki so znane po svojih pomlajevalnih učinkih, kot so:

  • Hialuronska kislina – snov, ki naravno oblikuje strukturo naše kože. K sebi privlači vodo in tako pomaga koži, da ostane navlažena.
  • Saké – Pravijo, da so si gejše na obraz nanašale tradicionalno japonsko vino iz fermentiranih riževih zrn, ker je imelo pomlajevalne učinke. Namesto da nanašate alkohol (ki kožo izsušuje) neposredno na obraz, lahko preizkusite posebne kozmetične izdelke z dodatki sakéja.
  • Vitamin C – pomaga telesu proizvajati kolagen, ki je bistvenega pomena za prožnost kože (pa tudi za zdravje sklepov in kosti).
  • Niacinamid – poenoti ten kože in zmanjša znake staranja.

3. Poskrbite za zadostno pitje tekočin

In spet ta voda… Da, kožo je potrebno hidrirati ne le od zunaj s pomočjo kozmetike, ampak predvsem od znotraj. Raziskave kažejo, da je nezadostno pitje vode povezano s slabšim stanjem kože. Splošno priporočilo je vsaj dva litra čiste vode na dan (seveda je to odvisno od teže, višine in drugih dejavnikov, vključno s podnebjem). Hkrati ni dokazano, da bi bistveno večji vnos tekočin koži koristil – tudi tukaj velja, da ničesar ne gre pretiravati. Imate težave z nezadostnim pitjem? Lahko kupite ali izdelate steklenico, na kateri si označite, koliko in kdaj piti. Poskusite piti neprekinjeno ves dan in poskrbite, da steklenico postavite na vidno mesto – bodisi ob računalnik v službi bodisi na klubsko mizico, ko se zvečer sproščate na kavču.

4. Gibajte se

Redna aktivnost ni ravno najlažji obred. Je pa eden najpomembnejših. Poleg očitnih pozitivnih učinkov na človeško telo, na splošno vadba pomaga tudi vaši koži. Izboljšuje namreč delovanje limfnega sistema, kar zmanjšuje tveganje za nastanek oteklin, krčnih žil, popokanih kapilar ali celulita. Nedavna študija je pokazala, da lahko vadba za moč dvakrat na teden izboljša elastičnost kože in poveča število genov, povezanih s proizvodnjo kolagena. Z drugimi besedami – redna vadba zmanjšuje nastajanje gub.

5. Dopolnjujte kolagen

Naša koža skozi življenje naravno izgublja sposobnost tvorjenja kolagena (že okoli dvajsetega leta). Kolagen je osnovni gradnik naših kosti, sklepov in kože. Zato je dobro, da ga vsaj nekajkrat na teden dopolnite, bodisi naravno bodisi s pomočjo prehranskih dopolnil:

  • Juhe iz kosti in kože (goveja, piščančja in svinjska)
  • Sardine
  • Drobovina
  • Prehranska dopolnila v obliki prahu ali kapsul
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.