Selsko meso je balkanska jed, narejena iz svinjine, mlete govedine, prekajenega mesa, paradižnikov in gob. Tradicionalno se jo pripravlja v glinenem loncu. Morda boste ob tem malce dvignili obrvi, saj se vam zdi, da svinjsko stegno in mleto goveje meso nikakor ne gresta skupaj v isto jed, a ko jo boste enkrat poskusili, se bodo vsi dvomi razblinili.
Selsko meso pripravite kar sami doma
Kuharji iz makedonske Restavracije Sv. Nikola, ki se nahaja v Trzinu in vam v hipu pričara pridih makedonske tradicije, so nam zaupali recept, po katerem za svoje goste pripravljajo selsko meso.
Za 6–8 oseb potrebujete:
- 1 kg svinskega stegna
- 300 g mletega govejega mesa
- 300 g prekajenega mesa oziroma suhe svinjine
- 700 g svežih gob (najbolje šampinjoni)
- 4 stroki česna
- paradižniki (namesto svežih lahko uporabite tudi sušene paradižnike ali pa kar paradižnikovo mezgo)
- 1 žlica moke
- 1 kozarec belega vina
- kisla smetana
- česen v prahu
- sol in poper
- olje
Priprava:
Iz mletega govejega mesa, ki ga prej solimo in popramo ter začinimo s česnom v prahu, oblikujemo majhne mesne kroglice. Prekajeno meso oziroma suho svinjino narežemo na majhne koščke in jo za nekaj časa namočimo v vodo, nakar koščke odcedimo. Svinjsko stegno prav tako narežemo na manjše kose, ki jih v ponvi prepražimo na olju, pri čemer jim dodamo na drobno nasekljan svež česen.
Ko se svinjsko meso in česen lepo popražita, dodamo v ponev še sesekljane paradižnike, na koščke narezane gobe, odcejeno in na koščke narezano suho meso ter mesne kroglice. Mešanici dodamo še nekaj soli in popra ter vse skupaj pražimo še nekaj minut. Medtem v skodelici v mlačni vodi raztopimo žlico moke in jo dodamo prepraženi mešanici v ponvi, nato prilijemo še kozarec belega vina. Vse skupaj dobro premešamo in presujemo v glineno posodo, ki jo za pol ure postavimo v pečico na 180 stopinj Celzija. Ko je jed gotova, ji dodamo še kislo smetano (po okusu).
Specialitete Makedonije na voljo v Trzinu
Če niste najbolj vešči kuhanja oziroma si ne upate eksperimentirati z jedmi, ki jih še niste nikoli pripravljali, bi jih pa radi okusili, potem je najbolje, da se preprosto zapeljete do Trzina pri Ljubljani. Tam vas čaka čisto prava makedonska Restavracija Sv. Nikola, v kateri zagotavljajo:
Naše jedi so pripravljene po originalnih makedonskih receptih, ki vključujejo veliko raznolikega in okusnega mesa, kuhane zelenjave, pogosto pa tudi domače sire, pripravljene z veliko ljubezni in pozornosti. Vse naše jedi so edinstveno potovanje po Makedoniji in z vsakim novim grižljajem boste občutili nepozabno kombinacijo okusov, ki poleg tega, da nahrani telo, nahrani tudi vašo dušo.
Da vse skupaj deluje še bolj avtentično, poskrbi intimen in prijeten ambient. Medtem ko boste svoje brbončice razvajali s fantastičnimi okusi izvirnih makedonskih jedi, bodo za ustrezno vzdušje poskrbele melodije makedonske narodne glasbe.
V Restavraciji Sv. Nikola lahko za vas organizirajo tudi druženja ob večjih dogodkih, kot so rojstni dnevi, poroke, krsti, obhajila, birme ali poslovna srečanja. Prostora je za 150 ljudi, osebje pa vam bo z veseljem priskočilo na pomoč tudi pri organizaciji in urejanju vsega potrebnega, da bo vaš dogodek zares nepozaben.
Nekaj slastnih jedi, ki jih bodo za vas z veliko pozornosti in ljubezni pripravili v makedonski Restavraciji Sv. Nikola, si lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji.