Uporabno
66 ogledov

Charcotov sklep - zdravljenje artropatije

medicofit, rehabilitacija Medicofit
Ste že slišali za Charcotovo artropatijo? Gre za resno, a pogosto spregledano bolezen sklepov, ki se večinoma pojavlja pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Poznana tudi kot Charcotov sklep ali diabetična nevropatija, je bolezen razmeroma neboleča, vendar hitro napreduje in prizadene enega ali več sklepov stopal.

Charcotova artropatija se pojavi pri osebah z motnjami občutenja, kot so siringomielija, tabes dorsalis in diabetična polinevropatija. Sodobne raziskave kažejo, da je akutna oblika bolezni posledica pretiranega odziva telesa na manjšo poškodbo.

Bolniki zaradi nevropatij poškodbe pogosto bolečinsko ne zaznajo, kar vodi do mikrofraktur in dislokacij, ki še dodatno obremenijo prizadete sklepe. Zaradi tega stanja bolniki ne čutijo bolečine in ne počivajo, kar onemogoča ustrezno celjenje.

Brez ustrezne fizioterapije mišice okoli prizadetega sklepa oslabijo in atrofirajo, kar dodatno zmanjša stabilnost sklepa in poveča tveganje za nadaljnje poškodbe. Posledično lahko pride do resnih deformacij sklepov, kar vodi do sprememb v hoji in drži, s tem pa do dodatnih težav s sklepi in hrbtenico.

Kako lahko izboljšate pogoje za uspešno celjenje? S specializirano fizioterapijo Medicofit lahko bistveno izboljšate rezultate zdravljenja Charcotove artropatije.

Naša strokovna ekipa uporablja najnovejše metode in individualno prilagojene terapije, ki pospešijo regeneracijo, zmanjšajo deformacijo in povečajo gibljivost. Zaupajte Kliniki Medicofit za varno in učinkovito pot do boljšega zdravja vaših stopal.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako prepoznati Charcotov sklep?

Charcotova artropatija (sklep) je resno stanje, ki se običajno pojavi  pri ljudeh s periferno nevropatijo, kot je diabetična nevropatija. Simptomi Charcotove artropatije vključujejo:

  • Otekanje sklepa: Prizadeti sklep postane otečen in vnet.
  • Bolečina ali neobčutljivost: Lahko se pojavijo bolečine, vendar zaradi nevropatije pogosto ni senzibiletene občutljivosti ali je le-ta zmanjšana.
  • Nestabilnost sklepa: Zaradi poškodbe kosti in sklepov postane sklep strukturno spremenjen in nestabilen.
  • Deformacije: Z napredovanjem bolezni lahko pride do hudih deformacij sklepov v stopalu, kar vodi do sprememb v hoji in drži.

Brez ustreznega fizioterapevtskega zdravljenja postane sklep tog in manj gibljiv, zato se poveča tveganje za razvoj kontraktur, kjer se mišice in vezi trajno skrajšajo, kar še dodatno omejuje gibanje.

 Charcotova artropatija je progresivna in lahko hitro napreduje, zato je zgodnja diagnoza in zdravljenje ključnega pomena za preprečevanje trajnih poškodb in invalidnosti.

Zakaj nastane Charcotova artropatija?

Charcotov sklep, znan tudi kot Charcotova artropatija, nastane zaradi kombinacije nevroloških in vaskularnih dejavnikov, ki vodijo do destruktivnih sprememb v sklepih.

Najpogostejši vzrok je diabetična nevropatija, pri kateri se zaradi dolgotrajne sladkorne bolezni poškodujejo živci, ki prenašajo bolečinske signale. Zaradi tega bolniki ne čutijo bolečine in drugih občutkov v prizadetem sklepu, kar omogoča, da se poškodbe kopičijo brez opaznega nelagodja.

Pri ljudeh z diabetično nevropatijo pogosto pride do sprememb v prekrvavitvi, kar lahko prispeva k nastanku Charcotovega sklepa. Slaba prekrvavitev oslabi kosti in sklepe, kar poveča tveganje za poškodbe in deformacije.

Kombinacija teh dejavnikov vodi do uničenja sklepov in kosti, kar povzroči deformacije in funkcionalne motnje.

 Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta ključna za preprečevanje napredovanja bolezni in ohranjanje mobilnosti bolnika.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Diagnostika Charcotovega sklepa

Diagnostika Charcotove artropatije vključuje več korakov, s katerimi ugotovimo prisotnost bolezni in njeno stopnjo. Postopek se začne z anamnezo in fizičnim pregledom, kjer se pozanimamo o bolnikovih simptomih, zgodovini sladkorne bolezni, poškodbah in drugih relevantnih zdravstvenih podatkih.

Med fizičnim pregledom se opravi pregled prizadetega sklep zaradi otekanja, rdečine, toplote, deformacij in nestabilnosti.

Naslednji korak vključuje slikovno diagnostiko, ki obsega rentgen za osnovno oceno sprememb v kosteh in sklepih, MRI za natančnejši pregled mehkih tkiv, kosti in sklepov ter CT, če je potrebna bolj podrobna slika kosti in sklepov.

Laboratorijski testi, kot so krvni testi, lahko pomagajo izključiti okužbe in druge sistemske bolezni, ki bi lahko vplivale na sklepe.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Zdravljenje Charcotove artropatije

Zdravljenje Charcotove artropatije je večplastno in vključuje imobilizacijo, fizioterapevtsko zdravljenje in po potrebi kirurško zdravljenje.

Imobilizacija je ključna za zaščito in stabilizacijo poškodovanega sklepa ter preprečevanje nadaljnjih poškodb. To največkrat predstavlja posebna opornica, mavec ali posebna ortopedska obutev.

V akutni fazi so koristna zdravila za zmanjšanje vnetja in bolečine ter antibiotiki, če je prisotna okužba. Kirurško zdravljenje se izvaja le v hudih primerih in vključuje popravljanje deformacij ali fuzijo sklepov za stabilizacijo stopala.

Fizioterapija pri zdravljenju Charcotove artropatije

Fizioterapija je ključni del rehabilitacije pri Charcotovi artropatiji, saj pomaga pri obnovi gibljivosti in funkcionalnosti prizadetega sklepa.

Katere terapevtske vaje so primerne? Vaje za krepitev mišic, ki vključujejo krepitev mišic okoli prizadetega sklepa z vajami z uporom in utežmi, izboljšajo stabilnost sklepa. Raztezne vaje ohranjajo in izboljšujejo gibljivost sklepa ter preprečujejo kontrakture in togost.

V Kliniki Medicofit terapevtske vaje kombiniramo z biostimulativnimi terapijo, kot so ultrazvok, elektroterapija HiTop, SUMMUS laser in TECAR terapija, ki pomagajo pri zmanjšanju vnetja in pospešitvi celjenja tkiva.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Pomembno je tudi izvajanje ravnotežnostnih vaj, ki so pomembne za izboljšanje ravnotežja in koordinacije ter preprečevanje poškodb. Trening hoje, ki vključuje učenje pravilne tehnike hoje z uporabo ortopedskih pripomočkov, omogoča postopno obremenitev prizadetega sklepa pod nadzorom fizioterapevta.

Ali ste vedeli, da se že ob kratkotrajni imobilizaciji pojavi atrofija mišic? Redna vadba pomaga preprečiti mišično oslabelost, ki je lahko posledica imobilizacije. Prav tako izboljšuje funkcionalnost bolnikov, ki s fizioterapijo ponovno pridobijo funkcionalnost in samostojnost.

Dolgoročna fizioterapija pomaga pri vzdrževanju zdravja sklepov in preprečevanju ponovitev. Celostni pristop, ki vključuje diagnostiko, ustrezno zdravljenje in fizioterapijo, je ključen za učinkovito obvladovanje Charcotove artropatije ter izboljšanje kakovosti življenja bolnikov.


Viri in literatura
Physiopedia. (2020). Charcot Foot. Available from: https://www.physio-pedia.com/Charcot_Foot . [Accessed: 25/7/2024].
Kim, Y. K., Lee, H. S., Seo, S. G., Park, S. H., & Boedijono, D. (2019). Results of Simple Conservative Treatment of Midfoot Charcot Arthropathy. Clinics in orthopedic surgery, 11(4), 459–465. https://doi.org/10.4055/cios.2019.11.4.459/
Dardari D. (2020). An overview of Charcot's neuroarthropathy. Journal of clinical & translational endocrinology, 22, 100239. https://doi.org/10.1016/j.jcte.2020.100239
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.