Uporabno
22829 ogledov

Kosilo, ki se skuha skorajda samo

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Pri tako pogostem kuhanju mi velikokrat zmanjka zamisli, kaj moji družini še postaviti na mizo. Takrat mi na pomoč velikokrat priskoči mama oziroma spomini na otroštvo, ko smo večkrat jedli kakšne jedi na žlico. Ena takšnih je tudi segedin golaž, katerega velika prednost je v tem, da z njim resnično ni veliko dela.
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

ZAJTRK: Topli sendviči

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Sestavine:

  • toasti Tre Mulini;
  • ogrska salama;
  • pečene piščančje prsi;
  • sir Gauda znamke Land;
  • sadni jogurt Pascoli Italiani.

Priprava:

Hiter zajtrk, ki pride v poštev tudi pred odhodom v vrtec ali šolo, so topli sendviči. Moji otroci jih imajo radi s piščančjimi prsmi (na katere včasih dodam rezino ogrske salame) in s sirom, ki se lepo stopi. Ker niso veliki ljubitelji kečapa in majoneze, jim tople sendviče namažem z malo masla, da niso presuhi. Zraven popijejo vsak svoj sadni jogurt znamke Pascoli Italiani in že so pripravljeni na odhod v šolo in vrtec.

Strošek današnjega zajtrka je znašal približno 1,30 evra na osebo. Sicer pa lahko tople sendviče kdaj namesto s salamami pripravite tudi s tuno iz konzerve, na katero položite rezino sira in paradižnika, ali pa z dimljenim lososom z mozzarelo. Tudi ti dve različici toplih sendvičev sta pri nas zelo priljubljeni.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

KOSILO: Segedin golaž

Za kosilo sem tokrat znova pripravila jed na žlico, in sicer sem se lotila segedin golaža, ki sem ga kot otrok tudi sama pogosto jedla.

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja;
  • 500 g svinjskega mesa;
  • 2 čebuli;
  • 3 stroki česa;
  • sol, poper, mleta sladka paprika, kumina, lovorjev list;
  • olivno olje.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Priprava:

Čeprav smo veliki ljubitelji testenin, poskušam otrokom čim večkrat pripraviti tudi kakšne jedi na žlico. In na moje veliko veselje jim gre tudi takšna hrana v slast. Tokrat sem za kosilo pripravila segedin golaž.

Čebuli in stroke česna sem na drobno nasekljala in jih toliko časa pražila na olivnem olju, da so postekleneli oziroma se zmehčali. Nato sem dodala na majhne kocke narezano meso. Vse skupaj sem dobro posolila in popoprala ter dodala še preostale začimbe: mleto papriko, kumino, lovorjev list, zalila z malo vode in dušila približno 20 minut.

Ko je bilo meso lepo podušeno, sem mu dodala še kislo zelje (prej ga vedno poskusim – če se mi zdi preveč kislo, ga večkrat sperem, preden ga vržem v lonec), zalila vse skupaj z vodo, pokrila s pokrovko in pustila kuhati še pol ure. Vmes sem tu in tam malo pomešala, sicer pa se je današnje kosilo skuhalo skorajda samo. Zraven smo jedli sveži kruh iz Eurospina, sicer pa pogosto namesto kruha zraven postrežem krompir v kosih.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

In ne le, da je bilo današnje kosilo sila nezahtevno in nezamudno za pripraviti, tudi cenovno je bilo zelo ugodno. Za en kilogram domačega naravno okisanega kislega zelja sem v Eurospinu plačala 99 centov, za 600 g svinjskega mesa 3,40 evra, za črno rustikalno štruco 1,19 evra, pri čemer smo pojedli dobro tretjino štruce. Če zraven v strošek vštejem še dve čebuli in tri stroke česna (začimb in olja nisem kupovala, saj sem vse to imela že od prej doma), nas je današnje kosilo stalo približno pet evrov, kar znese en sam evro po osebi!

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Tekom popoldneva so nato otroci pomalicali še grisine s sezamom znamke Tre Mulini, ki so stali 1,09 evra, in popili vsak svoj mlečni napitek znamke Land Fermenti Attivi z B in D vitaminom – za paket šestih napitkov sem v Eurospinu odštela 1,69 evra. 

VEČERJA: Tortelini z maslom in parmezanom

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Včasih se na naši mizi za večerjo znajdejo takšni ali drugačni tortelini. Otroci jih imajo zelo radi, tudi če čeznje ne pripravimo nobene posebne omake, ampak jih 'obogatimo' samo z maslom in parmezanom. Tokrat smo izbrali Eurospinove sveže jajčne torteline s skuto in špinačo.

Sestavine:

Priprava:

Tukaj skorajda ni treba ničesar pisati. Torteline se namreč skuha v slani vodi po navodilih na embalaži (naše smo kuhali dobrih pet minut), nato se jih odcedi, čeznje nareže malo masla in dobro premeša. Ko jih serviramo na krožnike, pa čeznje nastrgamo parmezan po želji vsakega posameznika. Zraven pripravim še skledo zelene solate – v Eurospinu imajo zares veliko izbiro.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Takšna večerja je bila za našo petčlansko družino precej ugodna. Paket tortelinov Tre Mulini je namreč stal 1,79 evra, za nas sem skuhala paket in pol tortelinov (približno 750 gramov). Če preračunam, nas je torej večerja stala približno tri evre – če v kalkulacijo vzamem še dodatek masla in parmezana ter glavo zelene solate.

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek