Uporabno
58 ogledov

Od artroskopije do uspešne rehabilitacije!

Medicofit Medicofit
Se soočate s kroničnimi bolečinami v sklepih, ki vam preprečujejo uživanje v vsakdanjih aktivnostih? Ali ste utrpeli poškodbo, ki vam onemogoča vrnitev k vašim najljubšim športom? Artroskopija je morda odgovor, ki ga iščete. Toda, ali ste vedeli, da je uspeh artroskopije močno odvisen od pravilne fizioterapevtske rehabilitacije?

Artroskopija je izjemno učinkovita sodobna metoda za zdravljenje in diagnosticiranje številnih težav s sklepi, vendar je uspeh posega močno odvisen od ustrezne rehabilitacije. Nepravilno ali pomanjkljivo okrevanje lahko privede do dolgotrajnih zapletov in zmanjšane kakovosti življenja.

Ta tehnika je postala izjemno priljubljena zaradi svoje učinkovitosti, kratkega časa okrevanja in manjših brazgotin. Vendar pa je ključnega pomena, da se po artroskopiji vključite z ustrezno rehabilitacijo, saj lahko le tako dosežemo optimalne rezultate in preprečimo dolgoročne zaplete.

V Kliniki Medicofit smo skozi večletne raziskave in izkušnje zasnovali specializirane protokole zdravljenja, ki vam povrnejo svobodo gibanja in omogočijo povratek v aktivno življenje!

Kaj je artroskopija?

Artroskopija je kirurška tehnika, pri kateri kirurgi uporabljajo majhno kamero za pregled in popravilo poškodb v sklepu. Ta poseg se pogosto uporablja pri zdravljenju težav s koleni, rameni, kolki in drugimi sklepi.

Artroskopija je postopek, pri katerem kirurg skozi majhne reze v sklep uvede tanko cevko z drobno kamero (artroskop). S tem lahko natančno pregleda notranjost sklepa in izvede potrebne kirurške posege za popravilo poškodbe. Prednost artroskopije je, da je minimalno invazivna, kar pomeni manj bolečin in hitrejše okrevanje v primerjavi s klasičnimi odprtimi operacijami​.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako poteka? Operacija poteka pod lokalno ali splošno anestezijo. Po dveh do treh majhnih rezih kirurg vstavi artroskop in potrebne inštrumente za izvedbo posega. Postopek traja od 20 minut do ene ure, odvisno od obsega poškodbe.

Med glavnimi prednostmi artroskopije so:

  • Manjši rezi: Manj bolečin in nižje tveganje za okužbe.
  • Krajši čas okrevanja: Hitrejša vrnitev k vsakodnevnim aktivnostim.
  • Boljša natančnost: Natančen pregled sklepa z minimalno poškodbo okoliškega tkiva.

Po operaciji pacient običajno še isti dan odide domov​, a zdravljenje takrat še ni končano – namreč sklep je po poškodbi in posegu izredno ranljiv za nove poškodbe.

Tveganja artroskopije brez ustrezne rehabilitacije

Čeprav je artroskopija manj invazivna kot tradicionalne kirurške tehnike, zahteva ustrezno rehabilitacijo za doseganje uspešnih rezultatov. Nepravilna ali neopravljena rehabilitacija lahko vodi do številnih težav in zapletov, kot so omejena gibljivost, kronična bolečina in ponovne poškodbe.

1. Zakasnelo okrevanje in kronična bolečina

Brez ustrezne rehabilitacije lahko pride do zakasnelega okrevanja. Pacienti se lahko soočajo z dolgotrajno bolečino, otekanjem sklepa in zmanjšano gibljivostjo, kar lahko močno vpliva na uspešnost operativnega posega.

Kronične bolečine so posledica nepravilnega celjenja tkiv, razvoja mišično-skeletnih neravnovesij in vnetnih procesov zaradi neustreznega gibanja – razvoj kronične bolečine je praktično vedno posledica neustreznega gibanja po posegu.

2. Zmanjšana funkcionalnost in mobilnost

Neustrezna rehabilitacija lahko povzroči trajno izgubo funkcije sklepa, kar lahko vpliva na vsakodnevne aktivnosti, kot so hoja, vzpenjanje po stopnicah ali dvigovanje predmetov. Zmanjšana mobilnost lahko vodi do mišične oslabelosti in post-operativne atrofije, kar dodatno oteži proces okrevanja.

3. Tveganje za ponovno poškodbo

Neopravljena rehabilitacija dokazano povečuje tveganje za ponovno poškodbo sklepa. Brez ustrezne kinezioterapije se pojavi nestabilnost sklepa, kar vodi v dodatne poškodbe, ki zahtevajo nadaljnje kirurške posege.

Brez ustrezne rehabilitacije se tveganje za ponovne poškodbe drastično poveča! Ne dovolite, da vam nezadostna mišična moč in koordinacija ter pomanjkanje ustrezne propriocepcije preprečijo uživanje v vaših najljubših aktivnostih.ž

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Rehabilitacija po artroskopiji v Kliniki Medicofit

Rehabilitacija po artroskopiji je ključnega pomena za vaše popolno okrevanje in vrnitev k aktivnemu življenju! S pravilnim rehabilitacijskim programom boste hitro obnovili gibljivost sklepa, povečali mišično moč in vzdržljivost, ter preprečili nastanek brazgotinskega tkiva in adhezij.

Poleg tega boste z ustreznimi vajami in tehnikami učinkovito zmanjšali bolečino in vnetje, kar vam bo omogočilo hitrejšo vrnitev k vašim najljubšim dejavnostim. Ne tvegajte svojega zdravja – zaupajte strokovnjakom za optimalne rezultate!

Ali ste vedel, da za boljše uspehe in hitrejše okrevanje izvajamo tudi pred-operativno fizioterapijo? Program vadbe, ki vključuje propriocepcijo, izometrične vaje in mišično aktivacijo, pripravi mišice in sklepe na operacijo in zagotovi hitrejši povratek k prvotnemu nivoju aktivnosti.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Naš pristop temelji na razumevanju, da je vsak pacient edinstven in zahteva prilagojen načrt zdravljenja. Po kirurškem posegu se izvede temeljita ocena pacienta – diagnostična terapija, ki nam omogoči natančen pogled v stanje vašega mišično-skeletnega sistema.

V akutni fazi zdravljenja, ki traja prva dva tedna po operaciji, se osredotočamo na zmanjšanje bolečine, otekline in vnetja. V začetku se izvajajo primerne nežne vaje za gibljivost, ki preprečujejo nastanek zatrdline sklepa.

Morda vas bo presenetilo, toda s sodobnimi instrumentalnimi tehniki lahko na operiran predel delujemo že 1. dan po poseguTECAR  terapija, SUMMUS laser in diamagnetoterapija PERISO, ki jih uporabljamo pri zdravljenju, pospešujejo naravne procese celjenja, delujejo protivnetno in protibolečinsko.

V nadaljevanju se osredotočimo na obnovo gibljivosti sklepa in krepitev mišic. Izvajamo manualne tehnike za izboljšanje gibljivosti in zmanjšanje mišične napetosti.

Čas rehabilitacije je odvisen od opravljenega posega, vendar se običajno že v nekaj tednih osredotočimo na obnovo polne funkcionalnosti sklepa in pripravo na vrnitev k vsakodnevnim aktivnostim.

Prednosti rehabilitacije v Kliniki Medicofit

Klinika Medicofit se ponaša z izkušenimi strokovnjaki in napredno tehnologijo, kar omogoča vrhunsko oskrbo in visok nivo zadovoljstva.

Vas zanima, zakaj pacienti zaupajo zdravljenju v Kliniki Medicofit?

  • Vsak pacient prejme prilagojen rehabilitacijski načrt glede na svoje specifične potrebe.
  • Naša klinika je opremljena z najsodobnejšo rehabilitacijsko opremo, ki omogoča učinkovite in varne ne-invazivne terapije.
  • Naši fizioterapevti imajo dolgoletne izkušnje na področju rehabilitacije po artroskopiji in se redno izobražujejo o novih tehnikah in pristopih.

Zaupajte svojemu okrevanju strokovnjakom v Kliniki Medicofit in se vrnite k aktivnemu življenju s polno funkcionalnostjo sklepov.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit


Viri in literatura

Bignardello-Peterson R et al. (2017). Knee arthroscopy versus conservative management in patients with degenerative knee disease: a systematic review. BMJ open, 7(5):e016114. doi: 10.1136/bmjopen-2017-016114.
Radosavljevič M et al. (2003). Operativno zdravljenje okvar sklepnega hrustanca v kolenu. MED RAZGL, 42: 47–57.
Schuenke M, Schulte E, Schumacher U (2010). New York, Thieme. General Anatomy and Musculoskeletal System.
Stražar K (2004). Artroskopija kolena – delna resekcija meniskusa. Bolezni in poškodbe kolena, str. 81. Ljubljana, Ortopedska klinika, Klinični center Ljubljana.
Vogrin M et al. (2018). XIV. MARIBORSKO ORTOPEDSKO SREČANJE, INTERDISCIPLINARNO STROKOVNO SREČANJE, KOLENO V ORTOPEDIJI. Maribor, UKC Maribor.