Uporabno
55 ogledov

Platfus - Kako odpraviti plosko stopalo?

medicofit Medicofit
Morda opažate, da se notranji del vaših stopal med hojo in stojo popolnoma dotika tal? Ste naveličani bolečin v stopalih, gležnjih ali spodnjem delu hrbta? Ne skrbite – v kliniki Medicofit imamo za vaše težave učinkovite rešitve, saj je naša ekipa strokovnjakov specializirana za celostno obravnavo različnih patologij stopal s ciljem povrnitve lahkotnega koraka!

Za tovrstne težave je pogosto kriv ti. platfus, deformacija, pri kateri pride do izgube notranjega oz. medialnega vzdolžnega loka stopala, kar povzroči, da se omenjeni del približa tlom ali teh celo dotika.

Disfunkcija medialnega loka običajno ne povzroča simptomov, lahko pa spremeni biomehaniko spodnjih okončin, kar povečuje tveganje za bolečine v nogah, gležnjih ali hrbtu!

Da se tveganjem izognemo, je pomembno zgodnje in hitro ukrepanje, kar obsega uporabo ortopedskih vložkov, primerno obutev, prilagoditev življenjskega sloga in specialno fizioterapijo, ki jo nudimo v kliniki Medicofit!

medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako je sestavljeno stopalo ?

Stopalo predstavlja kompleksen del človeškega telesa in igra ključno vlogo pri našem normalnem gibanju. Sestavljeno je iz 26 kosti, več kot 30 sklepov ter številnih vezi in mišic, ki zagotavljajo njegovo fleksibilnost, moč in stabilnost.

Med njegove ključne elemente spada tudi medialni vzdolžni lok, ki povezuje sprednji in zadnji del stopala. Struktura je izjemno pomembna, saj zagotavlja prilagodljivo podporo za celotno telo, poleg tega pa blaži sile, ki nastajajo med obremenitvijo.

Zaradi svoje edinstvene anatomije in biomehanike stopalo tako prispeva k celotni stabilnosti in ravnotežju našega telesa in nam omogoča uživanje v vsakdanjih aktivnostih brez bolečin in nelagodja. Kaj pa se zgodi ko je funkcija stopala porušena?

Ena pogostejših težav, ki lahko močno vpliva na naše gibanje je ti. platfus, poznan tudi kot plosko stopalo. Gre za stanje, pri katerem medialni vzdolžni lok stopala ni pravilno oblikovan, kar lahko vodi v številne težave – od neprijetnih bolečin v stopalih, gležnju in celo hrbtu.

Zakaj nastane platfus?

Plosko stopalo (platfus) je stanje, ki se pojavi, ko medialni vzdolžni lok stopala ni pravilno razvit ali podprt. Predstavlja lok, ki ga tvorijo petnica (calcaneus), navikularna kost, talus, prve tri klinaste kosti ter prva, druga in tretja metatarzalna kost in je ključen za zagotavljanje stabilnosti in funkcionalnosti stopala.

Glede na nastanek ločimo dva tipa platfusa; prirojeni in pridobljeni platfus.

Prirojeni platfus je pogost pri dojenčkih in majhnih otrocih in nastane zaradi ohlapnosti vezi in nerazvitega nevromišičnega nadzora, saj stopalni loki pri njih še niso oblikovani.

Pridobljeni platfus se pojavi kasneje v življenju in je posledica disfunkcije zadnje tibialne tetive, ki podpira stopalni lok. Oblika se najpogosteje pojavi pri ženskah nad 40 let, še posebej pri tistih s povečano telesno težo in diabetesom.

Medtem ko je prirojena oblika pogostejša pri otrocih in se pogosto izboljša sama od sebe, pridobljena oblika zahteva več pozornosti, in lahko vodi do večjih težav s sklepi spodnjih okončin!

medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Vrste in pogostost ploskega stopala

Platfus lahko razdelimo na dve glavni obliki; rigidno in fleksibilno. Pri rigidnem ploskem stopalu je vzdolžni stopalni lok vedno sploščen, ne glede na to ali je stopalo obremenjeno ali ne, medtem ko je pri fleksibilni obliki lok stopala prisoten, ko stopalo ni obremenjeno, vendar se ob stiku s podlago splošči.

Pogostost

Ocenjuje se, da ima približno 20 % do 37 % prebivalstva ploska stopala, pri čemer je večina primerov fleksibilnih.

Platfus je pogost tako pri moških kot ženskah, najpogostejši pa je pri otrocih, kateri po večini do 10. leta starosti razvijejo normalen stopalni lok.

Zgodnje prepoznavanje ploskega stopala

V sklopu diagnostike se sprva osredotočimo na opazovanje. Pomembna je ocena stopal v dveh položajih – obremenjenem in neobremenjenem. Pri tem iščemo znake ploskega stopala, ki se kažejo z izginjanjem stopalnega loka ob obremenitvi.

Pri osebah s platfusom lahko opazimo tudi prekomerno proniranje stopala med hojo!

S tipanjem oz. palpacijo preverjamo ključne strukture, kot je posteriorna tibialna tetiva in plantarna fascia. Ocenimo tudi morebitne bolečine ali napetosti, kar pomaga razjasniti naravo težav.

V sklopu pregleda je pomemben tudi pregled obsega gibanja (ROM), ki pomaga razlikovati med fleksibilnim in rigidnim ploskim stopalom. Uporaba ''Jack'' testa omogoča dodatno oceno fleksibilnosti deformacije.

Oceniti je potrebno še moč mišic stopala, kar preverimo z različnimi testi kot je dvig na prste. Na koncu se osredotočimo še na vašo hojo, pri čemer iščemo znake antalgičnega gibanja (šepanja), ki lahko nakazujejo na morebitne težave.

Možnosti zdravljenja ploskega stopala

Zdravljenje ploskega stopala prilagajamo starosti pacienta in njegovim specifičnim simptomom. Pri otrocih zdravljenje običajno ni potrebno, saj večina otrok do 10. leta razvije normalen stopalni lok.

V primeru pojava bolečin v stopalih, nogah, kolenih ali hrbtu je priporočljiva uporaba ortopedskih vložkov, medtem ko je kirurški poseg indiciran le pri rigidnem ploskem stopalu, ko druge oblike zdravljenja ne prinesejo olajšanja.

Učinkoviti začetni ukrepi vključujejo tudi jemanje protivnetnih zdravil, ki zadostujejo pri lajšanju bolečin. Pacientom svetujemo tudi posebno ortopedsko obutev, ki stopala dodatno podpre. 

Poleg tega k izboljšanju stanja pripomore tudi dobra in specialna fizioterapija klinike Medicofit, ki pripomore k zmanjšanju bolečin, povečanju gibljivosti ter krepitvi šibkih mišic.

Pravočasno ukrepanje in ustrezno zdravljenje platfusa lahko pomembno izboljšata kakovost življenja ter preprečita dolgotrajne težave. Poskrbite za svoja stopala in z rehabilitacijo nikar ne odlašajte!

medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Specializirana fizioterapija Medicofit

Specializirana fizioterapija v kliniki Medicofit se osredotoča na izboljšanje funkcionalnosti stopal, lajšanje bolečin in preprečevanje dolgoročnih težav.

Na podlagi klinične ocene v kliniki oblikujemo prilagojen program, ki vključuje različne vaje za platfus in druge fizioterapevtske modalitete. Naš koncept se osredotoča na krepitev mišic stopal, meč in gležnjev, kar stopalo in stopalni lok pomaga stabilizirati in podpreti.

S prilagojenim režimom vaj in intervencij fizioterapija klinike Medicofit cilja na lajšanje simptomov, povečanje mišične moči in izboljšanje splošne biomehanike. Naše terapije vključujejo kombinacijo ciljnih vaj  kot so ''gubanje'' brisače, raztezanje Ahilove tetive, odmike prstov na nogi in vaje za posteriorno tibialno mišico.

Z vajami dosežemo krepitev intrinzičnih mišic stopala in spodbujamo fleksibilnost in poravnavo njegove strukture. Poleg tega v program vključimo tudi boso hojo po različnih podlagah, kar spodbuja proprioceptivno povratno informacijo in aktivacijo mišic.

Za dodaten učinek v kliniki uporabljamo tudi najsodobnejšo opremo fizikalnih aparatov kot so SUMMUS laser, udarni globinski valovi ter HiTop elektrostimulacija, ki pripomorejo k regeneraciji in lajšajo simptome platfusa!

Na stopala dobro učinkuje tudi manualna terapija, kjer z različnimi masažnimi tehnikami zmanjšamo napetost v mišicah, izboljšamo prekrvitev in pri pacientih dosežemo splošen občutek dobrega počutja.

Zakaj bi odlašali in trpeli zaradi bolečin v stopalih, ko je rešitev na dosegu rok? Ne odlašajte in ne čakajte, da se stanje poslabša. Na posvet se naročite se še danes in skupaj bomo našli pravo pot do vašega boljšega počutja!

medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit


VIRI
Raj MA, Tafti D, Kiel J. Pes Planus. [Updated 2023 May 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430802/
Kolhe PD, Sharath HV, Rathi SG, Patil DS. Effect of Foot Rehabilitation Exercises for Painful Flat Foot in a 20-Year-Old Female: A Case Study Analysis. Cureus. 2024 Apr 30;16(4):e59377. doi: 10.7759/cureus.59377. PMID: 38817516; PMCID: PMC11139060.
R, A., Malar, A., J, H. in G, S. (2021). The cause and frequency of PES Planus (Flat Foot) problems among young adults. Asian Journal of Medical Sciences, 12(7), 107–111. https://doi.org/10.3126/ajms.v12i7.35410