Uporabno
4750 ogledov

Pričarajte si sočno in okusno poletje

Bauhaus
1/18
Kingstone 455-1ES GP2 Gasgrill
Najboljša stvar poleti? Dopust na morju, morda, vendar nič ne prekaša spontanega piknika na prostem. S prenosnim ali električnim žarom si tega lahko pričarate tudi na morju, kar prinese dvojno zmago. Izbrana družba, dobra glasba, hrana in pijača, vse to so sestavine za uspeh. Vendar brez pravega žara ni nič. Prepričajte se, kateri bi vam najbolje ustrezal.

Plinski žari  

Plinski žari so izjemno priljubljeni, saj so zelo zmogljivi, dosegajo visoke temperature in omogočajo hitro pripravo jedi. Pri peki moramo obvezno uporabljati pokrov. Pred nakupom moramo vedeti, da ti žari niso ravno mobilni – tja, kamor jih bomo postavili, tam bodo stali verjetno vso sezono, zato jih moramo pred vremenskimi vplivi, živalmi in prahom ustrezno zaščititi z ovojem. 

Bauhaus | Avtor: Plinski žar Kingstone Cliff 350 Plinski žar Kingstone Cliff 350

Posebnost plinskih žarov je infrardeči gorilnik za temperature do 700 °C: zrezek bomo spekli v zelo kratkem času ter z okusno karamelizirano skorjo. Tako spečeni zrezek ohrani veliko vitaminov in ima več arome. 

Bauhaus | Avtor: Plinski žar KINGSTONE Cliff 455-ES Plinski žar KINGSTONE Cliff 455-ES

 

Kaj je infrardeči gorilnik? 

Je grelna površina, ki z nevidnimi žarki proizvaja toplotno energijo in jo enakomerno razporeja po celotni površini. Infrardeče gorilnike uporabljajo v večini restavracij, saj v kratkem času dosegajo izjemno visoke temperature, hkrati pa ohranjajo tudi vlago.  

Vsi žari v ponudbi imajo priložen termometer. Omogočajo avtomatski vžig, nekateri pa tudi elektro vžig. Vsebujejo od tri do šest gorilnikov. Najdete jih na spletni strani www.bauhaus.si.  

Bauhaus | Avtor: Kingstone Cliff350 Gasgrill Kingstone Cliff350 Gasgrill

Žar na oglje je precej bolj enostaven za uporabo, kot si mislite 

Žari na oglje so brez dvoma najslavnejši žari na svetu. Opremljeni so s kotlom, pokrovom in stabilno rešetko iz nerjavečega jekla. Običajno je žaru dodana tudi posoda za pepel. Žar na oglje da hrani prav poseben okus – takšen, ki ga ne proizvede nobeden drug žar.  

Ta žar je leta 1952 po naključju izumil George Stephen. Hrano je želel zaščititi pred dežjem in tako nevede izumil pokrov, ki omogoča indirektno peko. 

Bauhaus | Avtor: Weber CompactKettle Kugelgrill Weber CompactKettle Kugelgrill

Peka na tem žaru je pravi ritual. Marsikdo meni, da je žar na oglje zahteven, ker je vžig malce staromoden, vendar je uporaba povsem preprosta. Na dno žara damo zmečkan časopisni papir, nad katerega postavimo rešetko in na sredino namestimo karton z nekaj vejicami, ki jih nato obdamo z oglenimi briketi. Z vžigalnikom prižgemo časopisni papir na različnih koncih in ogenj je pripravljen. Povsem enostavno.  

Lahko si pomagamo tudi s posodo za hitro pripravo žerjavice. Žaru sta priložena dva kilograma lesnih briketov in še šestih vžigalnih kock. Osem kilogramov briketov segrevamo tri ure. WEBER briketi so narejeni iz 100 % lesa, brez dodanih kemikalij, kar daje mesu dodaten poln in aromatičen okus ter vonj. 

Bauhaus | Avtor: Briketi Weber Briketi Weber

Za več nasvetov se lahko obrnete na svetovalno ekipo Bauhaus.  

 

Bauhaus | Avtor: Kingstone Grillbesteck Kingstone Grillbesteck

Dodatna oprema 

Za žar je dobro izbrati le najboljši pribor za pripravo jedi, saj nas ta zavaruje pred vročino. Dober pribor je iz nerjavečega jekla, ki je odporen na korozijo. Ročaji morajo biti nedrseči in oprijemljivi. Na voljo je 4-delni set, ki vključuje nož za rezanje, vilice za prijemanje in dve nabodali. Pribor in ostale pripomočke si zagotovite v trgovini Bauhaus. 

Bauhaus | Avtor: Sebastijan Peka Grill Sebastijan Peka Grill

Nepogrešljivi so prav tako noži iz legiranega jekla: ročaj sestavlja impregnirano leso, kombinirano z aluminijastimi zakovicami. So izjemno ostri, lahko jih peremo tudi v pomivalnem stroju.  

Ste že slišali za burger košarice? Te držijo na mestu popete in preprečujejo njihovo razpadanje. 

 

Bauhaus | Avtor: FF243 Feuerschale FF243 Feuerschale

Si želite piknika kot iz filma? 

Železna vrtna ognjišča so prava izbira. Z njimi bomo pričarali pravljico, ki je še dolgo ne bomo pozabili. Že misel na to nas popelje na sanjski ranč. Brezskrbno zibanje na gugalniku s kozarcem viskija, v ozadju pa pomirjujoča country glasba.

Odprt ogenj je na vrtu izjemno težko nadzorovati, prav tako pusti za sabo požgano mesto na zelenici, zato ta rešitev ni ravno dobra. Raje izberite vrtna ognjišča, ki so prava paša za oči. Tla so zaradi unikatne oblike ognjišča pod žerjavico popolnoma varna, večina pepela bo tudi v primeru vetra ostala na svojem mestu. Ognjišče je prenosljivo, les v njem lepo gori, ko izgori, pa hladno žerjavico preprosto pospravimo. 

Bauhaus | Avtor: Kingstone Grillspieß Image Kingstone Grillspieß Image

Peka z ražnjem še nikoli ni bila tako preprosta 

Perutnina in velika pečenka sta jedi, ki ju je dobro pripraviti na ražnju. Meso je na ražnju še toliko bolj okusno zaradi vrtljivega gibanja in gravitacije. Jed je posledično sočna od znotraj in hrustljava na zunaj.  

Bauhaus | Avtor: 37210_pim 37210_pim

V trgovini Bauhaus resnično cenijo kakovost, njihova ponudba je izredno široka. Tam najdete vse najljubše potrebščine za sezono piknikov. Za več informacij obiščite spletno stran www.bauhaus.si, za dodatno pomoč pa se lahko obrnete na svetovalce ekipe Bauhaus. Sprejeli vas bodo odprtih rok.   

Recept 

Pečena svinjska rolada s pekočo papriko 

Porcija je primerna za 10–12 oseb.  

Sestavine: 

  • 3 rdeče koničaste paprike  
  • 30 g parmezana  
  • 3 kg odojka s hrbtnim delom (prednaročilo pri mesarju)  
  • 2 žlici gorčice 
  • 1 čajna žlička kuminovih semen
  •  sol in poper   
  • 1 šopek peteršilja
  • 500 g blage zelene turške pekoče paprike  
  • 6 paradižnikov  
  • 1 čebulica česna  
  • 2 rdeči čebuli  
  • 4 žlice oljčnega olja 
  • 2 vejici rožmarina 

Postopek po korakih: 

  1. Koničasto papriko operemo in prerežemo na polovico. Odstranimo sredico in ponovno po dolžini prerežemo na pol.  
  2. Odojka položimo na delovno površino s skorjo navzdol. Gorčično in kumino seme zmešamo skupaj. Zgornji del namažemo z gorčico in dobro začinimo s soljo in poprom. Peteršilj operemo, natrgamo in razporedimo po vrhu skupaj s četrtinami paprike. Odojka nato tesno zvijemo in ga s pomočjo kuhinjske niti privežemo v rolado.  
  3. Pečenko položimo na priloženi raženj za žar in ga pritrdimo. Žar segrejemo na 180 °C, vstavimo raženj in vklopimo motor. Svinjsko rolado pečemo približno 2–2,5 ure v zaprtem žaru pri 180 °C. Vmes preverimo temperaturo jedra s termometrom (merilno sondo). Ciljna temperatura jedra za popolnoma pečeno rolado mora biti približno 70–75 °C. 
  4. Vmes operemo papriko in paradižnik. Paradižniku odstranimo pecelj in ga prerežemo na polovico ali na večje kose. Česen prepolovimo. Olupimo in prepolovimo čebulo ter jo narežemo na kose.  
  5. V zadnjih 25 minutah pečenja svinjske rolade vok segrejemo v vložku na rešetki. Dodamo 3 žlice oljčnega olja, prepražimo in podušimo česen, paradižnik, čebulo in rožmarin. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom.  
  6. Papriko zmešamo s preostalim olivnim oljem, začinimo s soljo in poprom, položimo na vroč žar in nekaj minut pečemo. 

Vegi, prosim! 

Porcija je primerna za 2–4 osebe. 

Sestavine: 

  • 3 avokadi 
  • 150 g listov krvave kislice  
  • 10 redkvic  
  • 100 g kalčkov graha
  • sol in poper  
  • 2 žlički curryja  
  • 1 žlica medu  
  • 1 žlica gorčice  
  • 100 g kalčkov redkvice  
  • 350 g grškega jogurta
  • sok polovice limone  
  • 10 vegetarijanskih burgerjev (npr. Beyond Meat) 
  • 10 bombet k za burgerje 

Postopek po korakih: 

  1. Avokade razpolovimo, odstranimo sredico in kožo. Nato polovice avokada narežemo na rezine in začinimo s soljo in poprom.  
  2. Operemo krvavo kislico in redkev. Redkvico narežemo na tanke rezine.  
  3. Jogurt zmešamo s curryjem, medom, gorčico in limoninim sokom ter začinimo s soljo in poprom.  
  4. Vegetarijanski burger položimo na rahlo podmazan vroč žar in pečemo približno 6–8 minut, nato ga obrnemo.  
  5. Burger bombetke prerežemo na pol in jih z odrezano površino položimo na vročo rešetko žara ter pustimo, da se na kratko popečejo.  
  6. Rumenjake zmešamo s smetano in z njimi namažemo vzhajane bombetke. Zdaj potresemo na bombetke bodisi lanena bodisi bela ali črna sezamova semena.  
  7. Na prerezano burger bombetko položimo narezane rezine avokada, polpet, kalčke graha, liste kislice in rezine redkve, pokapljamo z jogurtovo omako in pokrijemo z drugo polovico bombetke, da dobimo okusni burger. 

Pa dober tek!