Uporabno
67 ogledov

Ruptura ACL – Ali je opercija vedno potrebna?

MEDICOFIT Medicofit
Se je v vašem kolenu nenadoma pojavil pok, ki mu je sledila ostra bolečina? Morda ste lahko eden izmed 3500 ljudi, ki na letni ravni utrpijo ti. rupturo ACL, ki velja za najpogostejšo športno poškodbo kolena. Osvobodite se skrbi pred operacijo in v nadaljevanju članka spoznajte kako vam na specialen način pomagamo v kliniki Medicofit!

Ruptura sprednje križne vezi (ACL) predstavlja delno/popolno raztrganje sprednje križne vezi v kolenu, kar povzroča nestabilnost omejeno gibljivost sklepa in bolečino. Značilna je predvsem za športe visokih intenzivnosti, nenadnimi spremembami smeri in kontaktnimi situacijami.

Ali ste vedeli, da je ACL ena najpogosteje poškodovanih vezi v kolenu in predstavlja skoraj polovico vseh poškodb kolena?

V kolikor ne ukrepate hitro in odlašate z iskanjem strokovne pomoči, tvegate resne posledice, kot je trajna nestabilnost kolena in visoka stopnja ponovnih poškodb.

Rešitev vam ponujamo v kliniki Medicofit, kjer s specialno rehabilitacijo povrnemo vaša kolena v akcijo!

MEDICOFIT | Avtor: Medicofit Medicofit

Kaj sploh je sprednja križna vez - ACL?

Sprednja križna vez je ena od dveh križnih vezi v kolenu, ki sta ključni za stabilizacijo kolenskega sklepa. Gre za močan pas, sestavljen iz vezivnega tkiva in kolagenskih vlaken, ki kolenu omogoča, da prenaša velike sile med različnimi telesnimi dejavnostmi.

ACL povezuje stegnenico (femur) z golenico (tibia), njena glavna funkcija pa je preprečevanje prekomernega premika golenice napram stegnenici in zagotavljanje stabilnosti med rotacijskimi gibi kolena.

Zaradi svoje strukture je ACL še posebej dovzetna za poškodbe, zlasti pri dejavnostih, ki vključujejo hitre spremembe smeri, skakanje in nenadne zaustavitve.

Ali ste vedeli, da je ruptura ACL lahko delna ali popolna?

Pri delni rupturi, ki se pojavi redkeje, je vez delno raztrgana, pri čemer so nekatera vlakna še vedno povezana. To lahko povzroči manj izrazite simptome ter pogosto ne zahteva kirurškega posega.

Pogostejša popolna ruptura povzroči popolno pretrganje vezi in povzroča hudo bolečino, izrazito oteklino, občutek nestabilnosti in običajno zahteva obsežnejšo rehabilitacijo, ki sledi kirurškemu posegu. 

Kako nastane poškodba ACL?

Večina poškodb ACL se zgodi zaradi nekontaktnih mehanizmov, ki  pogosto vključujejo nenadne spremembe smeri in rotacijske gibe. Poškodba se običajno zgodi v položaju, ko je koleno rahlo upognjeno, koleno pa je v valgusu (noge na X).

Ruptura ACL je najpogostejša pri smučarjih, nogometaših ter košarkaših.

Poškodbe ACL zaradi kontaktnih mehanizmov, kot so neposredni udarci v koleno so manj pogoste, vendar še vedno prisotne pri športih, kjer so med igralci pogosti trki.

Dejavnikov tveganja za poškodbo ACL je več in vključujejo tako biomehanske kot tudi okoljske vidike.

Ali ste vedeli, da so ženske kar 3-6x bolj dovzetne za poškodbo zaradi hormonskih vplivov in krajše ACL?

Na nastanek rupture vplivajo tudi asimetrije v gibalnih vzorcih, kot je šibkost upogibalk kolena napram iztegovalkam.

MEDICOFIT | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako jo prepoznamo in diagnosticiramo?

Večina pacientov trenutek poškodbe opisuje kot nenadnen "pok" v kolenu, povezan z globoko bolečino. Pri približno 70% primerov se pojavi takojšnje otekanje sklepa. Pacienti običajno poročajo tudi o težavah s hojo in zmanjšanem obsegu giba kolena.

Na kliničnem pregledu običajno opazimo prisotnost otekline kolena, občutljivost na sprednjem delu ter bolečino.

Pri diagnosticiranju so nam v pomoč tudi nekateri klinični testi, kot so Lachmanov test, Sprednji predalčni test, Pivot-shift test in Lever test, katerih pozitivnost kaže na prisotnost poškodbe.

Je operacija vedno potrebna?

Večino pacientov ob poškodbi preplavi strah pred operacijo, a naj vas nekoliko pomirimo, saj kirurški poseg ni vedno potreben!

Odločitev o zdravljenju je odvisna od posameznikove aktivnosti, simptomov in osebnih preferenc.

Pri popolnih rupturah ACL, zlasti pri vrhunskih športnikih, ki potrebujejo popolno stabilnost kolena, je zaradi  obnovitev funkcionalnosti in preprečevanja dolgotrajnih težav operacija priporočena pogosteje.

Pri delnih rupturah ali pri ljudeh, ki se s športom ukvarjajo bolj rekreativno, lahko že dobra konservativna obravnava zadostuje za obvladovanje simptomov in izboljšanje stanja.

Večina pacientov z rupturo ACL zaupa vodilni kliniki Medicofit, ki ponuja najsodobnejše metode in rešitve iz sveta ortopedije!

Specialna rehabilitacija klinike Medicofit

Ker je kolenski sklep eden izmed najbolj raziskanih področji obravnave s fizioterapijo, dobro poznamo učinkovite postopke in časovnico zdravljenja za večino poškodb.

Naši strokovnjaki za paciente oblikujejo strokovne rehabilitacijske načrte, ki so prilagojeni vašim specifičnim potrebam in ciljem. Programi tako vključujejo sodobne metode fizioterapije, ki jih združujemo z uporabo najsodobnejše tehnologije.

MEDICOFIT | Avtor: Medicofit Medicofit

Pri doseganju najboljših rezultatov so nam v pomoč najnovejše aparature, ki pospešijo proces okrevanja in lajšajo nastale simptome.

Pri terapijah tako uporabljamo SUMMUS laser, WINTECARE tecar, EMS DOLORCAST udarne valove, PERISO diamagnetno terapijo, ultrazvočno krio terapijo SIXTUS ter  HITOP visokotovnsko vitalizacijo tkiva, ki spodbujajo celjneje in regeneracijo poškodovanega področja.

Kolenski sklep je področje, kjer strokovno dovršena rehabilitacija lahko najbolj prispeva k dolgoročni preventivi in vas ščiti pred ponovnimi poškodbami!

Fizioterapija

Zdravljenje rupture ACL v kliniki Medicofit vključuje celotno modaliteto instrumentalne terapije, manualne terapije in specialne terapevtske vadbe.Terapija je usmerjena v zmanjšanje simptomov, izboljšanje funkcionalnosti in preprečevanje nadaljnjih težav.

Rehabilitacija po delni ali popolni rupturi ACL se razlikuje glede na obseg poškodbe in posameznika, vendar obe zahtevata resen pristop, ki vključuje več faz okrevanja.

V akutnih fazah se osredotočamo na zmanjšanje vnetja in otekline, za kar uporabljamo različne fizioterapevtske aparate kot sta SUMMUS laser in WINTECARE tecar, ki pripomoreta k lajšanju začetnih simptomov.

Začetni cilji vključujejo vrnitev popolnega obsega gibanja kolena in zmanjšanje otrdelosti ter bolečine. Pacientu običajno priporočamo vadbo na sobnem kolesu in raztezanje zadnjih stegenskih in golenskih mišic.

V terapiji se osredotočamo predvsem na krepitev mišic, ki z ACL delujejo sinergistično, kar vključuje predvsem upogibalke kolena (m. semimembranosus in semitendinosus).

Osredotočamo se tudi na krepitev kolčnih mišic, ki pomagajo pri boljši stabilitaciji kolena. Sprva začnemo z izometrijo, v kasnejših fazah pa počasi preidemo na dinamične vaje.

MEDICOFIT | Avtor: Medicofit Medicofit

Ker je po poškodbi stabilnost kolena omejena in poslabšana, v program uvedemo tudi vaje za koordinacijo in ravnotežje, ki pomagajo preprečiti padce in ponovne poškodbe.

Ko sta obseg gibanja in funkcionalnost kolena skoraj povsem normalna dodamo tudi pliometrične vaje. Začnemo z osnovami, kot so majhni skoki in poskoki, ter postopoma napredujemo k zahtevnejšim gibom, ki posnemajo posamezne zahteve športa. 

Popolno okrevanje in vrnitev v izbran šport lahko z našo pomočjo pričakujete že po 9-12 mesecih!

Zaupajte Medicofit strokovnjakom in se še danes naročite na posvet za zdravje vaših kolen!

VIRI

Evans J, Mabrouk A, Nielson Jl. Anterior Cruciate Ligament Knee Injury. [Updated 2023 Nov 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499848/

ACL_non-operative_managment.pdf (southshoreorthopedics.com)

Smith HC, Vacek P, Johnson RJ, Slauterbeck JR, Hashemi J, Shultz S, Beynnon BD. Risk factors for anterior cruciate ligament injury: a review of the literature - part 1: neuromuscular and anatomic risk. Sports Health. 2012 Jan;4(1):69-78. doi: 10.1177/1941738111428281. PMID: 23016072; PMCID: PMC3435896.

Kaeding CC, Léger-St-Jean B, Magnussen RA. Epidemiology and Diagnosis of Anterior Cruciate Ligament Injuries. Clin Sports Med. 2017 Jan;36(1):1-8. doi: 10.1016/j.csm.2016.08.001. Epub 2016 Oct 4. PMID: 27871652.

Waldron K, Brown M, Calderon A, Feldman M. Anterior Cruciate Ligament Rehabilitation and Return to Sport: How Fast Is Too Fast? Arthrosc Sports Med Rehabil. 2022 Jan 28;4(1):e175-e179. doi: 10.1016/j.asmr.2021.10.027. PMID: 35141549; PMCID: PMC8811519.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.